На всіх континентах є люди, яких приголомшила звістка про смерть Марти Коломієць

16 серпня 2020 року ми втратили Марту Коломиєць – директорку Програми імені Фулбрайта в Україні, ініціаторку і керівнцю багатьох освітніх і культурних проєктів .

Про це повідомляється в соцмережах, передає Радіо Свобода. Першим про смерть Марти Коломієць повідомив її добрий товариш і сусід, поет і видавець Іван Малкович.

Пані Марта народилася 1959 року в українській родині у Чикаго в США, але прожила більшу частину свого життя в Україні. Її батько був із Полтавщини, мати – із Західної України. Дівчина закінчила William H. Taft High School, вчилася на славістичних студіях в Іллінойському університеті у Чикаго, отримала журналістську освіту в Іллінойському університеті в Урбана-Шампейн.

Надалі пані Марта записала багато свідчень людей, які пережили Голодомор 1932–33 років, і передала їх до Конгресової бібліотеки США. Працювала журналісткою у виданні Ukrainian Weekly (1991–1998 роки), була першою американською журналісткою, яка приїхала до України. Тут вона записувала свідчення українських дисидентів, здружилася із ними і допомагала їм. Була інформаційною співробітницею з USAID, директоркою програм партнерства з громадами Американсько-українського фонду, директоркою Української освітньої програми ринкових реформ, директоркою Національно-демократичного інституту, головою Правління «Українського жіночого фонду», директоркою програм та комунікацій Освітнього фонду Українського католицького університету (УКУ).

Із 2013 року пані Марта стала директоркою Програми імені Фулбрайта в Україні. Тоді разом із чоловіком – Данилом Яневським – продюсувала фільм про патріарха Йосипа Сліпого, активно допомагала звільненню «політв’язня Кремля» – режисера Олега Сенцова.

«Вона мала дивовижну здатність об’єднувати добрих людей для добрих справ» і зуміла дуже багато зробити для України, кажуть про Марту Коломиєць ті, хто її безпосередньо знав. Соцмережі рясніють скорботними постами її друзів та колег.

«Будучи визначною громадською і суспільною діячкою, яка зробила для України море добрих справ (і мала ще чимало високих задумів), Марта водночас була наділена зовсім неформальним даром здружувати і зріднювати людей з різних континентів, огортаючи їх своєю турботливою увагою. Думаю, мало хто з нас зумів віддячити їй такою самою мірою», – написав Іван Малкович у Facebook.

Марта Коломиєць стоїть у верхньому ряду посередині. Ще на світлині: Лариса Мудрак, Ірина Біла, Ірина Халупа, Марина Остапенко, Наталя Глухенька, Ірина Костенко, Надія Степула та інші

За словами Бориса Гудзяка, митрополита УГКЦ, голови Філадельфійської архиєпархії “У всіх країнах і на всіх континентах є люди, яких приголомшила звістка про смерть Марти Коломієць”

“Марта любила людей і дуже любила Україну. І вона була послідовною і дієвою у цій своїй любові. Її любов була плідною, бо творила нові проєкти, добрі справи і щось нове у кожному з нас. Все, що робила Марта, давало надію конкретним людям і Україні”, – зазначив митрополит УГКЦ у своєму скорботному пості на сторінці Українського католицького університету UCuniversity у Facebook.

Як повідомлялося, президент України присвоїв звання Героя України Кузьмі Скрябіну.

Схожі публікації

Залишити коментар