Кав’ярня з українськими книжками незабаром з’явиться у Кракові

від Комарі Альберт

Польське місто Краков є одним із центрів польського українства, тому, як ніяке інше, може позиціонувати себе як центр культури польських українців. І от у центрі Кракова представники української громади планують відкрити кав’ярню, де можна буде придбати українські книжки.

Про це виданню “Наше слово” розповіла організаторка театрального фестивалю “Схід-Захід” Надія Мороз-Ольшанська.

Очікується, що заклад відкриється наприкінці серпня-початку вересня на вулиці Славковській, 28 (Sławkowska). Зараз у приміщенні завершують ремонт.

Кав’ярня-книгарня Nić (“Нитка”) працюватиме в кам’яниці “Цеху кравців Кракова”, яка на час підготовки приміщення не бере гроші за оренду. Проєкт – це соціальне підприємство при фонді “Активна інтеграція”. Також проєкт кав’ярні-книгарні намагатиметься отримати фінансову підтримку від Малопольського осередку підтримки соціальної економіки (MOWES).

Приміщення кав’ярні невелике – на 6-8 столиків, але поруч – велике подвір’я. Узимку там планують зробити зимовий садок.

“Хочемо зробити це місце кольоровим, цікавим. У нас амбітні плани на наступний рік. На подвір’ї в нас величезна стіна, розміром 20 на 10 метрів – хочемо створити на ній мурал. Ми не боїмося роботи, тому із запалом підходимо до всього. Хочемо організовувати проєкти обміну культурним і суспільним досвідом серед молоді. Тобто не обмежуємося тільки Краковом. Я думаю, що після першого півріччя спробуємо розробити онлайнову пропозицію для замовлення книжок із України”, – розповіла Надія Мороз-Ольшанська.

«Ми співпрацюємо з осередком соціальної економіки. Плануємо в цьому місці організовувати якнайбільше соціально-культурних, інтеграційних проектів. Вже невдовзі, з 17 по 23 серпня, пройде 7-й Міжнародний фестиваль українського театру «Схід-Захід». Частина подій поза основною програмою в вересні відбудеться у цій кав’ярні-книгарні. Цього року фестиваль в основному буде в онлайн-форматі, в кінотеатрах можна буде подивитись вистави. Але тут, в кав’ярні, у нас буде кілька читок п’єс українських авторів у виконанні польських акторів – реальні, живі, на які можна прийти, послухати і подивитись», – каже українка.

Ініціатори фонду «Активна інтеграція» закінчують офіційну реєстрацію організації та решту завдань, пов’язаних з відкриттям кав’ярні-книгарні. Діяльність фонду буде направлена на інтеграційні проєкти для різних людей, не тільки для українців. Але українська тема буде присутня, тому що один із засновників – українець Микола Ганюшкін. Його напарник – поляк Якуб Матушевський, філософ-культуролог, а також хореограф аргентинського танго. В команді фонду також брат Миколи – Олександр, за освітою художник-кераміст, та Надія Мороз-Ольшанська, режисерка, директорка Міжнародного фестивалю українського театру «Схід-Захід», президентка Фонду масових видовищ.

Як розповыдалося раныше, серед лауреатів Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України — координаторка громадської організації «Global Office» Світлана Колодій.

Схожі публікації

Залишити коментар