Українці в США: Чи витримають карантин українські культурно-освітні установи Нью-Йорка

В США після введення карантину через пандемію коронавірусу Covid-19 Нью-Йорк зараз поступово повертається до нормального режиму існування міста. Проте, його культурне життя все ще на паузі – відновлення роботи закладів культури планується лише в четвертій фазі відкриття міста, наразі триває лише третя фаза.

Про це розповідає Голос Америки.

Пропагувати свою культуру у США українці почали ще задовго до того, як Україна проголосила Незалежність. Зусиллями емігрантів було створено кілька потужних установ, мета яких поширювати культуру їх історичної Батьківщини.

Катерина Наливайко керівниця Українського інституту Америки, що розміщений на 5 авеню упритул до Центрального парку, сподівається після карантину знову відкрити двері для відвідувачів у вересні, а поки пропонує долучатися до української культури онлайн.

До ключових культурних закладів Нью-Йорку, що популяризують українські національні цінності, також відноситься і Український музей, він розташований в іншій частині міста – в, так званому, Українському селі (районі компактного проживання українських мігрантів).

Проте протягом останніх місяців обидва заклади борються за виживання в умовах пандемії.

Інститут зробив ставку на соцмережі, з початком пандемії був оновлений youtube-канал, туди постійно заливають записи як нових так і старих заходів, на сайті з’явилися віртуальні виставки, щодня оновлюються сторінки в Facebook, Instagram, LinkedIn. Завдяки цьому аудиторія інституту лише у Facebook зросла на чверть, перевищивши 20 000 фоловерів.

Директорка Українського музею Сарія Шуст про діяльність своєї установи каже, що вони “інтимний музей” з досить камерною атмосферою. До пандемії музей проводив багато майстер-класів – писанкарство, ткацтво, вишивка. Зараз через карантин їх також перевели в онлайн-режим.

Для дітей співробітниками музею зроблено онлайн-курс про орнаментику гуцульської кераміки.

Пані Шуст вважає, що музей не відкриється раніше жовтня. Новий сезон планують розпочати виставкою, темою якої будуть квіти у народному та образотворчому мистецтві.

Керівниці обох закладів української культури зазначають, що онлайн-формати значно розширюють аудиторію, тож надають нові можливості комунікації.

Раніше ми розповідали про унікальний український павільйон на виставці у Чикаго 1933 року та “принцесу” нашої діаспори.

Схожі публікації

Залишити коментар