Майстрині з Чернівців створюють дивовижні гердани з бісеру

Чернівчанка Тетяна Палій опанувала техніку виготовлення гердана понад чотири роки тому. Зараз з-під її станка виходять вишукані авторські прикраси.

Про це йдеться у публікації “МБ”.

“Я хотіла придбати собі ґердан давно, але не бачила такого, щоб сподобався. Тоді вирішила сплести собі його самотужки. Купила станок, він, до речі, дуже схожий до ткацького верстата, тільки в мініатюрі. Обрала схему в інтернеті, підібрала бісер відповідних кольорів – і зробила. Перший ґердан вийшов нерівний, з несиметричним малюнком. Але я все-таки його зробила сама!”, – розповіла пані Тетяна.

Відтоді ця робота стала для Тетяни хобі і навіть джерелом прибутку. Згодом її улюбленою справою перейнялася й невістка Аліна. І оскільки вона зараз у декретній відпустці, жінки почали працювати над створенням ґерданів разом.

Крім традиційних українських маків та волошок і буковинських яскравих троянд, на герданах Тетяни й Аліни виграють веселковими барвами хризантеми, тюльпани мімоза, яблуневий цвіт, лілії. Однак, кажуть майстрині, останнім часом особливий попит мають гердани з геометричним гуцульським орнаментом. Для чоловіків також є прикраси виконані у цій техніці – вони темніших кольорів і обов’язково з рівним кінцем.

“Перший гердан з тваринкою, який я сплела, був з совою, – розповідає пані Аліна. – Він дуже сподобався покупцям, і тому ми плели його ще кілька разів. Гердани з тваринками дуже подобаються дівчаткам. Тому мали замовлення зобразити на прикрасах кроликів, папуг, синичок, котиків, собачок, метеликів”, – розповідла молодша майстриня.

Чернівчанки щороку беруть участь у Петрівському ярмарку, гуцульських фестивалях, які відбуваються на Буковині й Івано-Франківщині. Часто такі прикраси беруть на подарунки за кордон. Були також замовлення, коли звертались із проханням сплести прикрасу за орнаментом, як на рукавах сорочки. Роблять також комплекти з браслетами. Інколи майстрині виконують оригінальні подарункові замовлення – наприклад, для вчительки французької мови виготовили тематичний гердан з Ейфелевою вежею.

Нагадаємо. в Ужгородському скансені пройшло “Свято народних талантів”.

Схожі публікації

Залишити коментар