СКУМО направив відкритого листа головам європейських інституцій

Від Світового конгресу українських молодіжних організацій (СКУМО) було направлено листа до президента Європейської комісії, Урсули фон дер Ляєн, голови Європейської ради, Шарля Мішеля, голови Європейського парламенту, Давида Сасоллі та Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, Жосеппа Борелля.

Про це повідомляється на сайті організації.

У цьому документі президент СКУМО, Дмитро Лекарцев, звернув увагу керівників європейських інституцій на приклади російської дезінформації з метою дискредитувати Україну та українців в очах міжнародної спільноти використовуючи європейські інформаційні ресурси.

Так наприклад в червні в португальській газеті «Público» вийшло одразу 3 статті, у яких Україна названа “колискою світового сучасного нацизму” та “тренувальним майданчиком для неонацистів з усього світу”. А 23 червня публікації повторились. Пізніше ці матеріали були розтиражовані російськими ЗМІ.

На статті у газеті «Público» вже відреагували в посольстві України в Лісабоні та союз українців Португалії, висловивши обурення поданням неправдивої інформації.

У своєму листі СКУМО нагадало що за останній час, East Strategic Communication Task Force, європейська інституція завданням котрої є моніторинг проявів fakenews та дезінформації, зафіксувала 4500 випадків дезінформації за якими стояли російські провладні або спонсоровані Росією ЗМІ. Цілями інформаційних атак є не тільки України та країні Східного партнерства, але і країни члени ЄС. Ці атаки є головним викликом для європейських демократій та суспільств, і Союз повинен вирішувати це, дотримуючись європейських цінностей і свобод.

Президент СКУМО також звернувся до керівників європейських інституцій з закликом:

  1. вжити додаткові більш жорсткі заходи для припинення російської дезінформації в Європі;
  2. посилити санкції проти Російської Федерації.

Як повідомлялося, у міжнародному інформаційному просторі у квітні-травні цього року спостерігається зменьшення кількості дезінформаційних кампаній пов’язаних із пандемією Covid-19. Аналітики Державного департаменту США зазначають, що насправді РФ продовжує використовувати дезінформацію, але змінює пріоритети, приміром, для розпалювання конфлікту в Україні між Церквами. 

Схожі публікації

Залишити коментар