Про мовне питання та співпрацю з діаспорою розповів декан факультету української філології НПУ ім.Драгоманова

Нещодавно виповнилося 185 років з дня заснування Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Колектив факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка багато років активно займається просвітницькою роботою та поширенням вивчення української мови в суспільстві.

Про це “Україні молодій” розповів Анатолій Висоцький декан цього факультету, доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник освіти.

Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка й сьогодні в авангарді філологічної науки й новітньої системи викладання.

“Робота нашого колективу спрямована на утвердження в Україні національної ідеї, зокрема через освіту й виховання”, – зазначив Висоцький. 

Упродовж майже столітньої історії факультету науковці-педагоги підготували сотні кандидатів та докторів наук, відомих учених, котрі гідно продовжують науково-дослідницькі традиції, закладені знаними вченими-україністами. 

“Ми також активно розвиваємо навчально-наукові міжнародні зв’язки з університетами зарубіжних країн, з українською діаспорою”, – підкреслив декан.

До речі, випускники факультету української філології та літератури працюють не тільки в закладах освіти, а й у редакціях газет, журналів, радіо та телебачення, інтернет-видань, у науковій галузі, фондах, спілках, фундаціях гуманітарного спрямування, музеях, мистецьких та культурних центрах.

На думку пана Висоцького «Україна закрила мовне питання в 1996 році з прийняттям Конституції».

Факультет, який він очолюєте, зорієнтований на формування національно свідомого громадянина, викладачі та студенти усвідомлюють важливість вивчення рідної мови та забезпечення її повноцінного функціонування в суспільстві як державної. 

“Колектив факультету щиро переймається проблемами поліпшення мовної ситуації в Україні й належного стану державної мови в суспільстві, докладаючи максимум зусиль до популяризації й повноцінного функціонування рідного слова — найпотужнішого з чинників існування етносу, нації та держави. Викладачі факультету відвідують із лекціями з актуальних проблем мовознавства, зокрема ділового мовлення, різні установи: офіс президента України, Кабінет Міністрів, Держкомстат, науково-дослідні інститути; виступають на радіо й телебаченні, ведуть постійні рубрики в газетах”, – розповів професор Анатолій Висоцький. 

При цьому працівники факультету української філології підтримують українську діаспору. 

“Зокрема, відповідно до міжнародної угоди про академічну співпрацю, між НПУ імені М.П. Драгоманова і Федеральним університетом УНІЦЕНТРО (Бразилія, штат Парана) та президентом Українсько-бразильської центральної репрезентації Вітторіо Соротюком викладачі факультету читають онлайн-курси з української мови для представників української діаспори в Бразилії. Та й студенти не відстають. Нещодавно започаткували новий проєкт «UkrFeel. Відчувай українську!» (https://www.youtube.com/channel/ UCFWuGbA3JRZvHgTwwe7ZEdg), де в короткометражних відео доступно пояснюють особливості вживання слів, фраз української мови, зокрема й з вимогами нового Українського правопису, поширюючи його на своєму каналі YouTubе та в соціальних мережах”, – розповів про роботу факультету його давній очільник.

Нагадаємо, у Болгарії вийшов друком новий збірник конференції “Драгоманівські студії”.

Схожі публікації

Залишити коментар