Видатний галичанин у Канаді: 125 років з дня народження Василя Буряника 

Відомий громадський діяч в українській діаспорі в Канаді, мистецтвознавець Василь Буряник народився 29 червня 1895 року у селі Ямниці, нині Тисменицького району Івано-Франківської області.

У віці 16 років він виїхав до Канади. Під час Першої світової війни юнак вступив до лав канадської армії, яка воювала на боці Антанти. Після повернення продовжив навчання. Здобув фах вчителя і впродовж одинадцяти років вчителював у Саскачевані у Західній Канаді. Був ректором і професором Інституту ім. Петра Могили у Вінніпезі і Саскатуні та Інституту ім. Михайла Грушевського в Едмонтоні.

Вів активну громадську роботу, був активним членом УГПЦ в Канаді та Союзу українців самостійників (СУС)

Саме з ініціативи СУС під час голодомору 1933 року відбулося масове віче в залі Українського православного собору у Вінніпегу, учасники якого зібрали пожертви для українців, загалом в Канаді були готові до подорожі два пароплави з хлібом і іншими харчами, але уряд СРСР відмовив їм. Тоді СУС організував протестні акції у провінції Манітоба та інших регіонах країни, де функціонували українські громади.

Василь Буряник – автор підручника «Теорія музики», книжок «Соціалістичний дурман», «Початкові джерела російської культури» та ін. 

Після виходу на пенсію мешкав у Вінніпезі та був постійним дописувачем газети «Український голос» – друкованого органу СУС.

За значний внесок в культурну скарбницю українців Канади Василя Буряника відзначено Шевченківською медаллю на XVI Конгресі Українців Канади в 1983 року. Видатний діаспорянин залишив цей світ 1985 року.

Як повідомлялося, 19 березня 2020 відома українська письменниця-шістдесятниця і поетеса Ліна Костенко відсвяткувала 90-річчя.

Схожі публікації

Залишити коментар