День пам’яті Патріарха Мстислава, засновника «українського Єрусалиму» в США

У четвер, 11 червня, вшановують пам’ять українського церковного діяча, патріарха Української автокефальної православної церкви Мстислава Скрипника, який з 1990 року заснував й організував відомий духовний центр українського православ’я в Саут-Баунд-Бруку (США, штат Нью-Джерсі).

Про це повідомляє Укрінформ.

Цікавою обставиною є той факт, що Мстислав Скрипник (світське ім’я Степан Іванович Скрипник; 1898-1993) був небожем (сином сестри) Симона Петлюри. 

У 1918-1921 роках – пан Мстислав воював у чині хорунжого Армії УНР, пізніше був учасником польсько-радянської війни. У 1930-1939 роках був послом (депутатом) до польського сейму, захищав права українців. Один з організаторів і лідерів Волинського українського об’єднання (1931-1939), що виступало за співпрацю з польською владою.

У 1942 році Мстислав Скрипник прийняв духовний сан; з 1969 – митрополит УАПЦ у Європі, з 1971 – митрополит Української православної церкви у США. 1992 року обраний патріархом Української православної церкви – Київського Патріархату, однак незабаром підтримав повернення до статусу УАПЦ.

Патріарх Мстислав є засновником і організатором відомого духовного центру українського православ’я в Саут-Баунд-Бруку (США, штат Нью-Джерсі), який і по сьогодні для українців діаспори залишається своєрідним «українським Єрусалимом».

Варто зазначити, що у містечку Саут-Баунд-Брук збудовано також:

церкву-монумент св. Андрія Первозванного, присвячену померлим від Голодомору 30-х років в Україні, 

семінарію св. Софії, 

школу релігії й українознавства, 

Дім української культури, 

концертний зал на 1500 місць, 

Музей церковних святощів, 

велику бібліотеку, архів і друкарню, 

готель для літніх людей 

та пам’ятники княгині Ользі і митрополитові Василю Липківському.

У крипті храму св. Андрія Первозванного покоїться тіло Патріарха-основоположника, а навколо собору розкинувся багатогектарний пантеон, де поховані визначні українці США й інших країн.

Патріарх Мстислав, уродженець Полтави, є Почесним громадянином Тернополя.

Нагадаємо, у нелегкі часи світової пандемії та жорсткого карантину COVID-19 Українська православна церква в США у співпраці з благодійною фундацією «The SALT Foundation» у місті Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, розповсюджує серед малозабезпечених продуктові набори. 

Схожі публікації

Залишити коментар