Терористична РФ викрадає українські культурні цінності: відповідальність варварів настане

від Стожари

Викрадення українських культурних цінностей імперською Росією є варварськими актами, спрямованими на знищення української ідентичності та історичної пам’яті. Це свідчить про нехтування терористичною Росією міжнародного права та норм гуманітарного ставлення до культурної спадщини під час збройних конфліктів. Систематичне привласнення культурних артефактів підтверджує колоніальну політику Росії щодо України, прагнення стерти сліди української культури та підкорити український народ.

Дії знелюдненої Росії в Україні не є чимось новим. Протягом століть імперська Росія вела політику привласнення та знищення культурних цінностей завойованих народів. Зазначене свідчить про глибокі проблеми в російському суспільстві, яке протягом століть піддається пропаганді та імперському шовінізму. Важливо засудити не лише дії російської влади, але й пасивність та мовчазну згоду російського суспільства, яке робить такі злочини можливими.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України заявляють, що станом на сьогодні через війну евакуйовано 453 тис. 541 музейний предмет з українських музеїв, а приблизно 35 тис. вважають офіційно в розшуку, повідомила заступниця міністра культури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Анастасія Бондар, інформує Інтерфакс-Україна.

Терористична РФ викрадає українські культурні цінності: відповідальність варварів настане

«На сьогодні 453 541 музейних предметів у нас евакуйовано», – сказала Бондар на міжнародній конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України» в четвер у Києві. За її словами, вважається, що загалом на 2014 рік в Україні було 12 млн музейних об’єктів, які належали до державної частини музейного фонду, і з них 1,7 млн зараз перебувають на тимчасово окупованій території.

Заступниця міністра додала, що в окупації залишаються 90 музеїв і музейних сховищ. «У нас наразі майже 35 тис. музейних об’єктів уже вважається офіційно в розшуку. Але потрібно розуміти, що слідчі дії і доказова база забирають певний час, тому ці цифри будуть наздоганяти далі в кількості», – додала Бондар.

У Києві у Скарбниці Національного музею історії України проходить виставка “Скарби Криму. Повернення”

В той же час, СБУ з’ясувала особу російського полковника, який на початку травня 2022 року наказав ударити по музею-садибі Григорія Сковороди на Харківщині. Йому заочно повідомлено про підозру. Як з’ясувало слідство, наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди віддав командир 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу збройних сил Росії Іван Панченко. Тоді винищувач Су-35С випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35. Будівля музею зазнала значних ушкоджень, а його працівника було тяжко поранено.

Терористична РФ викрадає українські культурні цінності: відповідальність варварів настане - фото 2

За даними СБУ, полковник Панченко продовжує командувати авіаційними ударами по Україні. Йому заочно повідомлено про підозру за статтею порушення законів та звичаїв війни. Наразі СБУ веде роботу, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця.

Схожі публікації