Поки не запізно, держава має вибудувати чітку програму для повернення молоді до Батьківщини – голова Нашого студентства у Франції

Асоціація «Наше студентство у Франції» (Nos étudiants en France, NEF) виділяється поміж інших об’єднань українців низкою своїх специфічних рис, адже ця верства суспільства є надзвичайно динамічною. Молодь вміє  знаходити найрізноманітніші формати ефективної діяльності, активно відстоюючи інтереси України, зокрема, сміливо виступаючи в інфопросторі франкомовних соцмереж. Але чи готова наша держава запропонувати гідні можливості для повернення нашого найбезціннішого ресурсу на рідну землю?

Про ці та інші питання журналістка “Стожарів” поспілкувалася з очільником NEF паном Микитою Сидоренко.

Стожари: Представтеся будь ласка, з якого ви регіону України? Як так сталося, що ви опинилися у Франції? Ну і у двох словах, чим ви зараз займаєтесь, крім того, що очолюєте Наше студенство Франції?

Nikita Sydorenko:

Стожари: Стосовно інтеграції у цьому суспільстві, як для вас вона проходила і чи стикалися ви з якимось труднощами, ваші враження?

За словами, Nikita Sydorenko своє професійне та особисте майбутнє він бачить і планує в Україні:

Стожари: З яких років існує взагалі таке об’єднання як Наше студентство у Франції ? Як воно було створено? І, якщо це можна порахувати, скажіть будь ласка скільки загалом у вас учасників асоціації? (хоча зрозуміло що ця цифра досить нестабільна). Або, можливо, ви можете визначити більш чітко кількість тих людей, які складають основну команду організаторів ?

Nikita Sydorenko:

Стожари: При такій кількості підписників та активних учасників NEF чи організовуються живі зустрічі? Чи то як установчі збори, чи просто івенти-зустрічі для знайомства, комунікації, нетворкінгу?

Nikita Sydorenko, зокрема розповів, що NEF вчергове організовує військовий вишкіл для української молоді у Франції,  крім того, наразі триває активний пошук партнерів для проекту створення Будинку українського студентства у Франції:

Стожари: Хто є партнерами NEF? З ким найбільше налагоджені зв’язки? Можливо якісь державні установи, французькі, українські ? Можливо якісь компанії? (наприклад, у нас в Бордо нашу асоціацію Ukraine Amitié підтримає знаний місцевий винороб, який щоправда одночасно є і консулом. Саме він надав нам простір та забезпечив пригощання для пасхального благодійного обіду). Чи можете ви також уточнити, з якими асоціаціями українців у Франції ви найбільше комунікуєте, взаємодієте, співпрацюєте?

Nikita Sydorenko, поділився, що NEF не має абслютно стабільних партнерів-спонсорів, але є успішний досвід взаємодії з багатьма організаціями по окремих проектах. Так, зокрема, з Ulysse, об’єднанням французів, що мають родичів в Україні, був реалізований досить масштабний збір на карету швидкої допомоги:

Стожари: Розкажіть, будь ласка, які напрямки діяльності є основними для вашої організації?
Спілкуючись із асоціаціями українців у Франції, я виділила 4 основні напрямки діяльності. Два з них спрямовані на Україну і два – на роботу в інтересах України у Франції. Перший український напрямок це допомога безпосередньо фронту і медикам, госпіталям. Другий – це допомога соціально незахищеним категоріям, людям постраждалим внаслідок бойових дій. А стосовно роботи асоціацій українців у Франції це, частіше за все, в першу чергу допомога біженцям освоїтися у Франції влаштуватися. Й відповідно другий такий напрямок, який можна назвати – благодійні культурні події та інформаційна діяльність. До якої, зокрема, відноситься і власне мітинги. Адже це теж інформування місцевого суспільства про нашу присутність, про наші проблеми, про актуальність допомоги Україні.

Констатуючи, що студентство завжди було не найзабеспеченішою верствою населення, Nikita Sydorenko, розповів як наша молодь вміє обертати свої слабкі сторони на переваги та знаходити варіанти ефективної діяльності в інтересах України, наприклад, як створення франкомовного ТікТок, де спростовує фейки російської пропаганди:

Стожари: У нас, в принципі, протягом усіх років незалежності України була така сумна тенденція, про яку говорили, що з країни «витікають мізки», тобто найрозумніші, найактивніші люди їдуть. На вашу думку, зараз у студентському середовищі як відчувається настрої? Які прагнення переважають:
– чи молодь більш налаштована залишатися у Франції і планує реалізовувати себе у країнах західного світу;
– чи, навпаки, на хвилі патріотизму наше студентство прагне повернутися на Батьківщину та (незалежно від професійного спрямування) максимально брати участь у післявоєнній відбудові країни?

В контексті цього питання Nikita Sydorenko наголосив, що відсутність конструктивної комунікації між NEF та Посольством України у Франції (або з іншими українськими держструктурами, наприклад МЗС), нажаль, не зміцнює переконання, що молодь взагалі потрібна нашій державі:

Стожари: І на завершення. Я прослухала ваше звернення до українців, що зараз знаходиться за кордоном. Чи могли б ви, доповнити його такою-собі порадою, планом дій для новоприбулих наших молодих біженців та саме для “новоспечених” українських студентів у Франції?

Nikita Sydorenko запросив українську молодь у Франції долучатися до усіх ініціатив NEF та, звичайно, підписатися на соцмережі організації:

Нагадаємо, 2023 року у французькому місті Бордо за участі української збірної були проведені 24-ті масштабні змагання European company sport games 2023.  Тоді організатором української збірної виступила Асоціація «Наше студентство у Франції» (Nos étudiants en France, NEF).

Схожі публікації

Залишити коментар