Президент України Володимир Зеленський із Харкова звернувся до всього світу

від Стожари

Президент України Володимир Зеленський із Харкова закликав світових лідерів об’єднати зусилля для протидії російській агресії та допомогти Україні з протиповітряною обороною. Звернення записано на тлі зруйнованого міста, яке щодня потерпає від постійних атак. Зеленський наголосив на важливості участі лідерів у глобальному саміті миру, запланованому на 15-16 червня у Швейцарії.

“Я зараз у Харкові. Це місто на сході України і, на жаль, дуже близько до кордону Росії. Що це означає для Харкова? Третій рік постійного терору. Понад мільйон людей у цьому місті. І кожної ночі, кожного дня російська армія обстрілює місто. Найбільше – ракетами С-300. Це ракети для протиповітряної оборони, які використовуються Росією для терору на землі. Немає зараз у Харкові жодного району міста і жодної вулиці, які б не постраждали від цього постійного знущання. Тепер Росія додала удари керованими авіабомбами.

Російська авіація наближається до кордону нашої держави і запускає ці бомби прямо по місту. Це зброя невибіркового ураження. І будь-яка людина в будь-якому місті світу – від Сан-Паулу до Харбіна – сприймає це однаково – як терор. Як і подібні удари Росії по сотнях інших наших міст і сіл. Деякі з них, де колись вирувало життя, нині спалені просто до попелу, там не залишилося жодного мешканця. Випалена порожнеча – найжахливіший результат війни. Війни, яку ми в Україні не хотіли. Яку ми не провокували. І в якій Україна захищається від спроби Росії захопити наші ресурси і території та знищити нашу національну ідентичність. І світ це бачить”, – сказав Зеленський.

За словами президента, саме тому потрібен Глобальний саміт миру за участю лідерів, яких Росія не зможе обдурити.

“Саміт, який покаже, хто у світі справді хоче завершити війну, а не просто заявити про припинення вогню, яке буде неминуче порушене російськими ракетами й артилерією, як це вже відбувалося десятки разів до цього”, – заявив Зеленський.

Україна разом зі Швейцарією готує Саміт миру 15 червня. У ньому підтвердили свою участь понад вісімдесят країн.

“Дякую кожному, хто справді допомагає наблизити цей мир. Я звертаюся до світових лідерів, які поки що осторонь від глобальних зусиль із підготовки Саміту миру. До президента Байдена, лідера Сполучених Штатів. До президента Сі, лідера Китаю. Ми не хочемо, щоб Статут ООН згорів – згорів так само, як і ці книжки. І сподіваюся, ви цього теж не хочете. Будь ласка, проявіть ваше лідерство в наближенні миру – справді миру, а не паузи між ударами. Зусилля світової більшості – це найкраща гарантія виконання зобов’язань. Будь ласка, підтримайте Саміт миру своїм персональним лідерством та участю. Для всіх нас буде задоволенням встановити мир”, – додав Зеленський.

Зазначимо, Росія 25 травня завдала удару по будівельному гіпермаркету в Харкові. Володимир Зеленський прибув на місце подій і звідти звернувся до світових лідерів, зокрема до президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Мета цього звернення полягає у заклику взяти участь у Глобальному саміті миру, щоб зупинити терор Росії.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Зеленський пояснив, що РФ не буде запрошена, щоб уникнути зриву процесу з її боку. Він підкреслив, що ініціативу мирного саміту не можна передавати Росії. Станом на 15 травня свою участь у саміті підтвердили 50 країн зі 160 запрошених. Китай ще не ухвалив рішення.

У Швейцарії в червні відбудеться перший Саміт миру, який збере лідерів багатьох країн. Білий дім прокоментував можливу участь президента США Джо Байдена.Представник Білого дому Джейк Салліван каже, що поки що не може підтвердити участь Байдена в саміті, але підкреслив, що США брали участь у підготовці до цього заходу.

Схожі публікації

Залишити коментар