На засіданні ОБСЄ Великобританія закликала Росію дотримуватися законів війни і забезпечити доступ до військовополонених

від Стожари

Людиноненависницька Росія грубо порушує Женевську конвенцію та інші міжнародні правові норми, які чітко регламентують поводження з військовополоненими. Знущання, катування та вбивства цих людей – це не просто порушення правил, це злочини проти людяності, за які має бути понесена відповідальність.

Російські воєнні злочинці та їхнє керівництво мають бути притягнуті до відповідальності за свої злочини перед міжнародним судом. Цивілізований світ не може дозволити, щоб такі звірства залишалися безкарними. Ми повинні зробити все можливе, щоб захистити українських полонених та притягнути Росію до відповідальності за її злочини.

Великобританія засудила жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими та закликала Москву забезпечити гуманітарний доступ до них. Про це заявив у четвер, 23.05.2024, постійний представник Великобританії при Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Нілл Голанд на засіданні Постійної ради організації, інформує DW.

«Росія має дотримуватися законів війни, які вона допомогла створити, в тому числі 150 років тому в Брюсселі (Брюссельська декларація про закони і звичаї війни 1874 року). Військовополонені не можуть зазнавати тортур. Умови їхнього утримання мають бути адекватними, включаючи доступ до достатньої кількості їжі, чистої води та медичної допомоги. Росія мусить повідомити про місцезнаходження всіх полонених і дозволити їм зв’язатися зі своїми сім’ями», – цитують дипломата ЗМІ.

Крім того, Росія, як наголосив Н. Голанд, має забезпечити гуманітарний доступ до всіх місць ув’язнення, а всі незаконно затримані українці, у тому числі зі Спеціальної моніторингової місії, «мають бути негайно звільнені».

МІПЛ: У полоні РФ перебувають понад 10 тисяч військових. Правозахисна організація «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) підрахувала, що в російському полоні нині перебувають понад десять тисяч українських військових. Водночас у заручниках РФ, за даними генерального прокурора України Андрія Костіна, перебувають понад 10 тисяч цивільних. При цьому, за його даними, 5,6 тисячі українців постраждали від тортур окупантів. Нагадаємо, у квітні Офіс генерального прокурора України повідомив, що має інформацію про 54 українських військовополонених, яких стратили російські військові.

Схожі публікації

Залишити коментар