Харків під ударом російських пропагандистів

від Стожари

Харків був і залишається однією з ключових цілей для Кремля. Вже вранці 24 лютого російські військові опинилися на околицях Харкова. Окупанти планували взяти місто за три дні. Та навіть зайти у нього чисельними підрозділами не змогли. Замість очікуваних ними вітань та обіймів отримали жорстоку відсіч.

Від кінця квітня до середини травня 2022 року тривав завершальний етап оборони Харкова — контрнаступальна операція, проведена Силами оборони України під керівництвом командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського. А з початку 2024 року, друге за розміром місто України стало ключовою мішенню не тільки для російських бомбардувань, а й для дезінформаційних кампаній кремлівських пропагандистів.

Так, харків’янка Марія Авдєєва, експерт у сфері безпеки та стратегічних комунікацій, у своїй статті для проекту UkraineAlert Atlantic Council пише про те, як російські пропагандисти ведуть інформаційний наступ намагаючись просувати тези, що Харків скоро стане непридатним для життя, а місцевим мешканцям потрібно чим скоріше залишити місто. І це все супроводжується постійним потоком подібних повідомлень у соціальних мережах.

За її словами, вплив соціальних мереж на інформаційну атаку Росії проти Харкова є дуже вагомим, оскільки такі платформи, як Telegram, TikTok та X (раніше відомий як Twitter) слугують майданчиками для ретельно спланованої російської пропаганди. Групи пов’язаних з Кремлем акаунтів інтенсивно просувають ключові пропагандистські меседжі на цю тему, включаючи заяви про безнадійність військової ситуації в Україні, нездатність української держави захистити своїх громадян і ймовірність того, що Харків спіткає така ж доля, як і Маріуполь.

Російська інформаційна атака також має форму поширення неправдивих заяв, які приписують українській владі. Наприклад, акаунти з Росії поширювали дезінформацію про те, що український уряд нібито закликає мешканців Харкова негайно покинути місто, щоб уникнути оточення російськими військами. Також поширювалися фейкові повідомлення української влади про те, що Харків перебуває на межі гуманітарної кризи. Ці фейки зазвичай виглядають переконливо і майже не відрізняються від офіційних повідомлень українського уряду, навіть супроводжуються детальною інформацією про “безпечні маршрути евакуації”.

Як наслідок, багато харків’ян піддаються на цю дезінформацію і несвідомо стають співучасниками поширення російських фейків. Крім того, пропагандисти використовують реальні новини та спотворюють їх, щоб ввести громадськість в оману та спровокувати паніку. Наприклад, серію планових евакуацій з окремих населених пунктів уздовж лінії фронту вони представили як повноцінну евакуацію цілих районів Харківської області.

Окрім фейкових заяв уряду та навмисних викривлень, пропагандисти також активно поширюють відеоматеріали. На одному з них йшлося про те, що з Харкова нібито виїжджають тисячі автомобілів. Однак пізніше з’ясувалося, що це архівне відео з початку вторгнення навесні 2022 року.

Схожі публікації

Залишити коментар