Міжнародний реєстр збитків – база всіх збитків, яких зазнала Україна через російську агресію

від Стожари

Російська агресія проти України є злочином. Відновлення збитків – це питання справедливості та відповідальності. Росія має нести відповідальність за свої дії та відшкодувати Україні всі збитки.

Відновлення варварською Росією нанесених збитків сприятиме Україні відновленню економічного ладу та стати на шлях стійкого розвитку. Відновлена ​​та сильна Україна буде важливим фактором зміцнення європейської безпеки.

В Україні запущений в дію Міжнародний реєстр збитків, що завдала ворожа РФія через напад на Україну. В нього вноситимуть дані щодо постраждалого майна громадян або підприємств. «Міжнародний реєстр збитків – це міжнародна організація, яка створена 43 країнами-членами Ради Європи і спостерігачами в Гаазі. Її завдання – сформувати базу даних або каталог усіх збитків, втрат та шкоди, які зазнала Україна, українці, будь-яка фізична чи юридична особа на території України через російську агресію», – пояснила заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра, повідомляє Урядовий портал.

Таким чином, завдання реєстру – зареєструвати вимоги фізичних, юридичних осіб та держави Україна, зібрати докази, які ці вимоги будуть підтверджувати. Як зазначила Ірина Мудра, реєстр збитків є складовою компенсаційного механізму, і вся акумульована у ньому інформація в подальшому буде використана для отримання рішень по сумі компенсації, які потрібно буде виплатити постраждалій особі.

Створення цього механізму було ініційовано у 2022 році через відсутність суду, який би виносив рішення по репараціях. Водночас, наголосила Ірина Мудра, це не буде судовий орган, адже на створення судового органу потрібна згода росії. Такий орган міг би бути створений Радою безпеки ООН, однак для нас цей інструмент теж недоступний, адже росія блокує в Радбезі рішення, пов’язані з Україною.

«Тому ініціатива полягала в тому, що країни, які підтримують притягнення росії до відповідальності, на підставі міжнародної угоди утворюють адміністративний механізм – адміністративну компенсаційну комісію, яка, базуючись на інформації, що буде занесена у міжнародний реєстр збитків, розташований в Гаазі, буде виносити рішення», – пояснила Ірина Мудра.

Вона підкреслила, що для створення цього механізму потрібна як політична воля, так і юридичні підстави: «Юристи надали юридичне обґрунтування для створення такої комісії і зараз ми з партнерами працюємо вже над самою міжнародною угодою, якою така комісія буде утворена. В майбутньому саме ця комісія і буде виносити рішення по виплаті компенсацій постраждалим».

Заступник Міністра підкреслила, що важливою частиною компенсаційного механізму, крім реєстру збитків та компенсаційної комісії, є компенсаційний фонд. «Без фонду рішення комісії будуть просто рішеннями на папері, які не будуть монетизовані. Це не є ціллю України. Ми прагнемо, щоб існувало джерело використання коштів для виконання рішень комісії і таким джерелом ми пропонуємо зробити, насамперед, російські суверенні активи. Це своєрідний механізм примусового виконання росією її обов’язку», – зауважила Ірина Мудра.

А чи знаєте, що: “військова агресія росії несе колосальну шкоду довкіллю, зокрема шкода завдана атмосферному повітрю, земельним та водним ресурсам, лісам, природоохоронним територіям та біорізноманіттю. На окремих територіях країни ситуація наближається до екологічної катастрофи. Вплив війни матиме негативні довгострокові наслідки не лише для екології України, а й для довкілля усієї Європи“, – наголошує український науковець Василь Триснюк, доктор технічних наук, професор, завідувач відділу досліджень навколишнього середовища.

Схожі публікації

Залишити коментар