В Україні унормували використання мов національних спільнот

від Стожари

Українське суспільство, владні структури відповідально ставляться й аналізують суспільні процеси, які сприяють уникненню міжетнічних конфліктів та налагодженню взаєморозуміння між етнічними спільнотами в Україні.

09.02.2024 Кабінет Міністрів України затвердив методологію використання мов національних меншин (спільнот) України. Вона стосується місць проживання нацменшин, або тих населених пунктів, де представники таких спільнот складають значну частину – понад 15% від загальної чисельності населення, повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Таке рішення – це частина реформи щодо захисту прав національних меншин (спільнот) України в межах виконання рекомендацій Європейської Комісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС. Методологія також є результатом кропіткої роботи, до якої долучилися фахівці, експерти, представники влади та національних меншин.

«Прийняття методології використання мов національних меншин – це посилення захисту нацменшин України. Крім того, так ми адаптуємо кращі європейські практики до наших реалій. Це наближає країну до членства в ЄС», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Документ визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради. Це стосується питань:

  • комунікації з органами влади та надання публічних послуг;
  • надання медичної допомоги; надання топографічної інформації;
  • поширення інформації для загального ознайомлення;
  • написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств;
  • надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.

Важливо зазначити, що раніше Верховна Рада України прийняла Закон України «Про національні меншини (спільноти) України» на виконання рекомендацій Венеціанської комісії. Методологія прийнята, аби реалізувати цей закон.

Схожі публікації

Залишити коментар