Українські вимушені мігранти в Естонії більше потребують допомоги із довгостроковими проблемами

від Стожари

Мільйони людей в Україні покинули свої домівки через російську геноцидну війну проти України. Частина з них переїхали в межах країни, а частина — виїхали за кордон. Раптове переміщення великої кількості населення внаслідок війни створює нові виклики та збільшує вже наявні. Процеси переміщення та їхні наслідки мають бути оцінені та враховані при розробці національних і місцевих політик.

Українські біженці в Естонії добре інтегрувалися і тепер більше потребують допомоги із довгостроковими проблемами. На підтримку українців у 2024 році громадські організації країни витратять майже 10 мільйонів євро. Зокрема, очікується, що кількість українців, які звернулися в Естонії за тимчасовим захистом, цього року сягне 55 тисяч осіб. Про це заявила представник УВКБ ООН у країнах Північної Європи та Балтії Анніка Сандлунд, повідомляє 24 канал.

Як українці інтегрувалися в Естонії? З початку війни – лютого 2022 – за тимчасовим захистом в Естонії звернулися понад 50 000 українців. За два роки плани та потреби біженців змінилися. «Змінюється те, що нам не потрібно надавати стільки прямої матеріальної підтримки. Натомість вивчення мови, психічне здоров’я, навчання професійних навичок і загальна освіта є ключовими питаннями», – розповіла експерт Сандлунд.

За словами А. Сандлунд, Естонія досягла певних успіхів в інтеграції біженців, бо багато українських дітей навчається в естонських школах. Порівняно з іншими країнами, в Естонії найбільша кількість дітей з України, які знайшли шлях до місцевих шкіл – 93% всіх дітей-біженців. У багатьох інших європейських країнах менше половини.

Також багатьом дорослим українцям вдалося знайти роботу в Естонії. Це не 100%, але більшість українських біженців – це жінки з дітьми. Багато з них не працювали б у своїй країні, тому що є діти, про яких потрібно піклуватися.

Однією з причин вдалого працевлаштування є те, що багато українців говорять російською мовою. Але водночас це може створити напругу в суспільстві, вважає представниця УВКБ ООН. Також інтеграції може завадити втома від війни, особливо коли ситуація в Україні починає здаватися людям безнадійною.

Схожі публікації

Залишити коментар