Українські діти за кордоном – не біженці /// Ukrainian children abroad are not refugees

від Стожари

Українські діти виїхали і продовжують виїжджати за кордон через збройну агресію РФ. В деяких країнах до таких дітей, які виїхали за кордон задля безпеки, помилково намагаються застосувати норми місцевого законодавства. Це може призвести до наслідків, які суперечать інтересам дитини як громадянина України.

Українські діти за кордоном – не біженці

«Маємо донести на міжнародній арені свою чітку позицію про те, що українські діти – не біженці. Наше завдання – захищати їхні права. І ми робитимемо для цього усе можливе», – наголосила Віцепрем’єрка Ірина Верещук під час засідання Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

Учасники обговорювали питання захисту прав українських дітей, які наразі перебувають у Європі, в тому числі в Італії.Про це повідомляє сайт Мінреінтеграції.

Зокрема, йшлося про випадки, коли до статусних дітей, які виїхали за кордон у цілях безпеки, помилково намагаються застосувати норми місцевого законодавства. Це може призвести до наслідків, які суперечать інтересам дитини як громадянина України. Наприклад, влаштування дитини в сімʼю іноземців всупереч українському законодавству.

Крім того, до шукачів тимчасового захисту з України застосовують статтю 6 Конвенції про юрисдикцію, право, співробітництво та відповідальність за захист дітей від 1996 року. Відповідно до неї таким дітям присвоюють статус біженців, які внаслідок суспільних негараздів у рідній країні були переміщені до іншої держави.

Фактично це означає, що джерелом загрози для них нібито є Україна. Однак насправді українські діти виїхали та продовжують виїжджати за кордон через збройну агресію рф. До того ж усі вони мають на меті повернутися, щойно це дозволить безпекова ситуація. Тому до них мають застосовуватися норми юрисдикції України. Щоб українські судові або адміністративні органи мали право вживати заходи, спрямовані на захист особи чи майна таких дітей.

Схожі публікації

Залишити коментар