В інтересах кібербезпеки України 10 країн запустили Талліннський механізм

від Стожари

Росія почала повномасштабну геноцидну війну проти України 24 лютого 2022 року, але російські кібератаки проти України тривають із моменту незаконної анексії Росією Криму у 2014 році, посилившись безпосередньо перед повномасштабним вторгненням у 2022 році. За цей період найбільше постраждали державний, енергетичний, медійний, фінансовий, бізнесовий та некомерційний сектори України.

Естонія та ще 9 держав 20 грудня 2023 запустили Талліннський механізм для посилення кіберпідтримки України у цивільній сфері. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву Міністерства закордонних справ Естонії.

Талліннський механізм, зазначили в естонському МЗС, був створений на першій зустрічі країн-донорів весною 2023. За допомогою цього механізму будуть систематизовані потреби України та співвіднесені з можливостями донорів таким чином, щоб підтримка різних країн становила єдине ціле, а Україна була здатна захистити себе в кіберсфері.

Донорами Талліннського механізму є Естонія, Нідерланди, Канада, Польща, Франція, Швеція, Німеччина, Данія, США та Велика Британія. НАТО і Європейський Союз є членами-спостерігачами у цьому механізмі. Механізм має естонський фронт-офіс у Києві, польський бек-офіс у Варшаві та координаційну групу, яка об’єднує представників України та всіх донорів. Механізм відкритий для приєднання нових членів.

До участі в Механізмі залучені високотехнологічні компанії та неурядові організації країн-донорів. Також, згідно з повідомленням, Естонія виділяє 500 тисяч євро для Талліннського механізму через свій бюджет співпраці у сфері розвитку на 2024 рік. Талліннський механізм працює паралельно з ІТ-коаліцією, яка займається вирішенням кіберпроблем України у військовій сфері.

«Агресивна війна Росії проти України ведеться не лише на звичайному полі бою… Цілями Росії є кібернетичні можливості України, як військові, так і цивільні, і тому дуже важливо підтримувати кібернетичну оборону України та її здатність відновлювати і розвивати відповідну інфраструктуру», – прокоментував міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна. «На жаль, цілком ймовірно, що кібератаки з боку Росії триватимуть в осяжному майбутньому. Саме тому за допомогою цього механізму ми надаємо шанс посилити системну готовність і стійкість України до кібератак у довгостроковій перспективі», – додав міністр Тсахкна.

Принагідно нагадаємо, нещодавно розвідувальна спільнота Міністерства оборони Великої Британії визнала кібератаку на українського мобільного оператора «Київстар» однією з найдеструктивніших подібних операцій з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Схожі публікації

Залишити коментар