Українська діаспора засуджує рішення МОК допустити до Олімпійських ігор-2024 атлетів з Росії та Білорусі

від Стожари

Світовий Конґрес Українців (СКУ) засуджує рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) допустити до Олімпійських ігор 2024 атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Міжнародні спортивні змагання не повинні використовуватися для відбілювання геноцидної війни Росії в Україні, для приховування її злочинів проти людяності та для сприяння толерантності до війни та руйнування.

Водночас СКУ висловлює щиру вдячність друзям України, які також засудили рішення МОК. Зокрема, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував позицію Міжнародного олімпійського комітету.

“Росія вербує спортсменів і спортсменок до своєї армії геноциду. Це не нейтралітет, це проти всього, за що має виступати Олімпіада”, – написав Ландсбергіс.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна зауважив, що рішення МОК щодо російських спортсменів “не змиє кров на їхніх руках”. “Дозвіл російським спортсменам брати участь в Олімпіаді без прапора не змиє кров на їхніх руках. Рішення МОК йде всупереч усім олімпійським принципам”, – написав Тсахкна.

СКУ також приєднується до заяви міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби й закликає усіх партнерів України засудити рішення МОК щодо російських та білоруських спортсменів.

“Українська діаспора розчарована таким рішенням. Численні українські спортсмени стали на захист своєї країни і були вбиті. Спортсмени були вимушені рятуватися від війни, їхні будинки та тренувальну інфраструктуру розбомбили. І тепер МОК очікує, що українці вільно змагатимуться винуватцями всього цього, російськими спортсменами?” –  прокоментувала рішення Голова  Рената Роман.

8 грудня Міжнародний олімпійський комітет допустив російських і білоруських спортсменів до Олімпіади-2024 у Парижі у нейтральному статусі. Попри те, що команди не будуть допущені, росіяни та білоруси зможуть виступати лише в особистих стартах.

Проходити відбір на Олімпіаду росіяни й білоруси будуть лише через офіційні кваліфікаційні старти, додаткових кваліфікаційних можливостей для них не будуть створювати. МОК пише, що станом на 8 грудня 2023 року лише 11 “нейтральних атлетів” виконали критерії допуску для участі в Олімпіаді-2024 – 8 з російським паспортом та 3 з білоруським. І загалом “дуже обмежена кількість” росіян та білорусів зможуть виступити на Олімпіаді-2024.

“Нейтральні атлети” матимуть підписати заяву про підтримку Олімпійської хартії. Національна символіка Росії та Білорусі – гімн, прапор та інші атрибути – буде заборонена.

Світовий Конґрес Україні запровадив міжнародну адвокаційну кампанію з метою не допустити російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі навіть під нейтральним прапором.

“Ми впевнені, що Олімпійські ігри не повинні використовуватися для відбілювання геноцидної війни Росії в Україні, для приховування її злочинів проти людяності або для сприяння толерантності до війни та руйнування”, – йдеться у листі, за підписом першого Віцепрезидента СКУ Стефана Романіва та голови Світової комісії спорту СКУ Ренати Роман, до Президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха.

Схожі публікації

Залишити коментар