Президент зустрівся з діаспорою та закликав об’єднатися всіх українців у Латинській Америці

від Стожари

У рамках візиту Володимира Зеленського до Аргентинської Республіки, для участі в інавгурації Хав’єра Мілеї, відбулася зустріч Президента України з лідерами української громади, де вони мали можливість почути про ситуацію в Україні та розвиток зв’язків з Латинською Америкою. Президент України подякував громаді за постійну підтримку, особливо під час війни.

Подробицями з Інформаційним порталом української діаспори “Стожари” поділився референт Референтури преси УКТ «Просвіта» в Аргентині, член управи Конґресу українців Канади – відділ Торонто Хав’єр Апонюк Савич.

«Важливо, щоб такий потужний голос Латинської Америки, як голос Аргентини, голос Парагваю, Уругваю, Еквадору, – щоб усі вони були на нашому боці. І я радий, що це так», – зазначив Президент під час зустрічі з діаспорою.

За його словами, українська сторона отримала підтвердження від Аргентини щодо приєднання до реалізації Формули миру, зокрема участі в четвертій зустрічі на рівні радників із національної безпеки, яка відбудеться в січні.

«Друге, над чим ми працюємо, – щоб ми могли організувати саміт Україна – Латинська Америка. Ми хочемо об’єднати голоси Латинської Америки навколо підтримки України та нашої чіткої позиції щодо прагнення справедливого миру й засудження агресії Росії. Ми почули сьогодні підтримку з боку аргентинського президента. Думатимемо, як і коли все це організовувати», – розповів Зеленський.

Глава держави подякував українській громаді в Аргентині за те, що впродовж десятиліть вона зберігає любов до України, українську ідентичність і культуру.

Водночас Президент зазначив, що в умовах повномасштабної російської війни Україна потребує консолідації та збереження політичної підтримки з боку держав світу: «Нам потрібне об’єднання. Тут представники Уругваю та Парагваю. Треба зробити так, щоб у Латинській Америці наші спільноти були об’єднані. Важлива присутність нашої нації в тій чи іншій державі, і вона як невід’ємна частина суспільства завжди має вплив на політику держави».

«Тому я хочу попросити вас знайти додаткові інструменти, щоб об’єднати українців у Латинській Америці, допоки ми не закінчимо війну й не переможемо», – додав Зеленський.

Окрім цього, глава держави закликав представників української громади налагоджувати економічні й бізнесові зв’язки як між собою, так і з Україною.

Хав’єр Апонюк Савич зазначив, що Голова УКТ «Просвіта», який є крайовим віце-президентом Світового Конґресу Українців – архітектор Юрій Данилишин, привітав поважного гостя та вручив відзнаку Почесного члена товариства.

На зустрічі також були присутні: заступник голови Петро Маслюк, голова та секретар Об’єднання Жінок «Просвіта» Наталя Гуцалюк і Ольга Демчук, та голова і заступник голови Спілки Української Молоді, Степан Данилишин та інж. Юрій Галатьо.

Схожі публікації

Залишити коментар