Здійснюється розробка комплексної системи соціальної підтримки сімей українських військових та ветеранів

від Стожари

Мінсоцполітики вибудовує цілісну систему соціальної підтримки військовозобов’язаного, військовослужбовця і ветерана та їхніх сімей на всіх етапах несення військової служби, – починаючи від мобілізації і завершуючи поверненням до цивільного життя. Підходи, концепцію та новації, які супроводжуватимуть цей процес, окреслила радниця міністра соцполітики Наталія Кавецька на соціальному заході «Війна – точка відліку для українців».

Про це повідомляє ресурс Мінсоцполітики.

За словами Н. Кавецької, йдеться, зокрема, про соціальний супровід військових та їхніх сімей на базі підрозділів Збройних Сил України. Мета – забезпечити якісну соціальну підтримку військовим та їхнім родинам, насамперед консультування та допомогу у розв’язання цивільних питань (приміром, у військового залишилися одинокі літні батьки, є дитина з інвалідністю, його сім’я належить до ВПО). «Наш підхід полягає у тому, що військовий не повинен перейматися про цивільні потреби своєї сім’ї – у їх вирішенні мають допомогти соціальні працівники. Тоді наші захисники і захисниці зможуть повністю сконцентруватися на своїй військовій службі», – розповіла Наталя Кавецька.

Також Мінсоцполітики розвиває надання соціальних послуг у межах закладів охорони здоров’я, зокрема, вже у 16 ЗОЗ введена діяльність соціальних працівників, які є членами мультидисциплінарної команди фахівців, що супроводжують військового після поранення, додала радниця Міністра. У першу чергу така вчасна консультація й допомога необхідні військовим, які отримали травмування. Передбачено і послугу соціального супроводу ветеранів – осіб з інвалідністю – на робочому місці.

Крім того, показала свою ефективність програма соціального відновлення військового разом із сім’єю: протягом тижня вони відпочивають у супроводі військових та цивільних психологів, соціальних працівників та педагогів, додала радниця Міністра. Така програма відновлення містить компоненти групової роботи, індивідуального та сімейного консультування, арт та тілесної терапії.

«Наше завдання, – щоб на будь-якому етапі військовозобов’язаний, військовий, ветеран та їхні родини розуміли, що вони мають від держави соціальну підтримку. Допомогти в якісному наданні послуг має впровадження електронного кейс-менеджменту – цифрової системи, яка міститиме всю соціальну історію військового. Мінсоцполітики намагається максимально роздержавити ринок надання соціальних послуг, впровадивши закупівлю соціальних послуг у недержавних надавачів – громадських / благодійних організацій, які мають фахову підготовку, досвід роботи з сім’ями військових / ветеранів та є в реєстрі надавачів соцпослуг», – резюмувала Наталя Кавецька.

Схожі публікації

Залишити коментар