Попри війну біженки повертаються з-за кордону в Україну народжувати дітей

від Стожари

Сьогодні чимало жінок захищають Україну. Одні боронять фронт, інші — забезпечують міцний тил та є надійною опорою для своїх побратимів і посестер, які перебувають у гарячих точках. Вони плетуть маскувальні сітки, створюють прихистки для переселенців, готують гарячі обіди, організовують поставку гуманітарних вантажів, доставляють карети швидкої з-за кордону, збирають кошти на допомогу армії та доглядають дітей. Кожна докладає зусиль у боротьбі з ворогом. І робить це так, як уміє найкраще.

В той же час, сотні українок при надії, які залишили Батьківщину, тікаючи від війни, повертаються сюди для пологів, повідомляє Al Jazeera.

У тих країнах, де перебували жінки, з пологами складніше: медична система неповоротка, і доводиться довго чекати в чергах, або ж пологи коштують задорого, чи лікарі не дають певності у своєму професіоналізмі. Наприклад, так зробила 35-річна Тамара Зайва, яка поїхала з України до Польщі, однак народжувати вирішила в Одесі. Через помилку в діагностуванні плоду були підозри, що її дитина хвора на синдром Дауна. Жінка хвилювалася, що детальніша перевірка обійдеться надто дорого й без належної якості. Одеські лікарі все зробили кваліфіковано, дитина виявилася здоровою, а пологи пройшли спокійно.

Повернутися до рідного Києва вирішила й 30-річна вчителька Анна ― теж із Польщі. Вона має народити в січні, але вирішила приїхати вже зараз, щоб бути під наглядом місцевих лікарів. За словами представників міжнародної організації «Центр репродуктивних прав», таких жінок зараз сотні. Основні причини такої міграції ― погане знання мови, неможливість дозволити собі комфортні пологи в іншій країні та негативне ставлення з боку медичного персоналу до біженців, пише видання Al Jazeera.

Схожі публікації

Залишити коментар