Польща повідомила Німеччину про російський слід у підриві «Північного Потоку – 2»

від Стожари

26 вересня 2022 року вночі у Балтійському морі пролунав вибух на одній із ниток газопроводу «Північний Потік — 2». Наступний вибух того ж дня вивів з ладу коштовний та тривалий для Берліна проєкт. Це була найбільша атака на систему газопостачання Німеччини з часів Другої Світової.

З того часу вже рік слідчі та журналісти-розслідувачі зʼясовують, хто стоїть за вибухами на газопроводі. Панівна у ФРН версія щодо того, хто стоїть за злочинами, покладала вину на групу українців, які нібито на яхті «Андромеда» дібралися до місця злочину, аби закріпити там вибухівку. Однак як вдалося зʼясувати німецькій газеті WELT AM SONNTAG, польські спецслужби нещодавно передали Німеччині список осіб, імовірно причетних до нападу. Документ знаходиться у розпорядженні Федеральної розвідувальної служби (BND) та інших силових відомств. Деякі з цих осіб вказані як такі, що мають зв’язки з Росією. У Берліні наразі не дають офіційних оцінок цим документам, повідомляє Тиждень.ua .

Однак, впевненості у тому, хто стоїть за злочином, у Берліні немає і вочевидь вона зʼявиться ще не скоро. Так, WELT AM SONNTAG цитує коментар голови Федеральної розвідувальної служби Бруно Каля на заході у Федеральній академії політики безпеки в травні 2023 року: «Є докази щодо усіх можливих напрямків [розвитку розслідування]. І жодна країна в світі, жодна розвідувальна служба в світі наразі не в змозі їх приписати конкретно котромусь із них». Але наростає роздратування у роботі між польськими та німецькими спецслужбами. Німці скаржаться, що поляки не надають докази, про які говорять, що мають.

У той же час WELT AM SONNTAG задається питанням, чи не був підрив газопроводу російською операцією під «фальшивим прапором» з метою обвинуватити українців, адже від симпатій до України у ФРН залежать і обсяги допомоги, якої так потребує Україна у протистоянні із Росією. Так, яхту «Андромеда», на якій як вважає слідство, підривники дісталися місця вибуху у Балтійському морі, за дивним збігом обставин взяли в оренду в польській компанії, де власницею є Діана Б., яка у 2015 році була членом виборчої комісії в окупованому Росією Криму. «Навіть під час війни вона викладала в соцмережі фотографії з російського Краснодара. У колах безпеки піднімається питання, як ця особистість вписується в те, що злочинцем є Україна», – пише WELT AM SONNTAG. Поки що у цій справі більше питань ніж відповідей.

Схожі публікації

Залишити коментар