Французькі інтелектуали закликають уряди не зрадити Україну/// French intellectuals call on governments not to betray Ukraine

від Стожари

Попри зловісну поразницьку музику, що лунає в певних політичних колах, група митців та інтелектуалів Франції закликає Париж зберегти і посилити свою підтримку Києва. Росія, геть з України!.

Колонку за підписами історикині Галі Акерман, карикатуриста Бендака, актора Марселя Бозонне, письменниці Елен Сіксус, поета та перекладача Андре Марковича, підприємці Бруно Меньє, режисерки Аріан Мнушкін, видвавчині та драматурга Франсуази Морван, антропологині Веронік Наум-Грап, консультанта з оборонних питань Ксав’є Тительмана, політологині Сесіль Весьє, віолончелістки Соня Відер-Атертон та інших публічних осіб оприлюднив часопис Le Monde та передрукували інші медіа. Петиція відкрита для підписів усіх бажаючих, повідомляє Тиждень.ua.

Автори відозви відзначають: “У той час, коли колишній президент Франції [Ніколя Саркозі] закликає укласти пакт з Владіміром Путіним (якого Міжнародний кримінальний суд вважає відповідальним за військові злочини і на якого видано ордер на арешт за незаконну депортацію тисяч українських дітей), тим самим заохочуючи нас до того, що наш кримінальний кодекс класифікує як розвідку з ворогом — злочин, що карається тридцятьма роками ув’язнення.

У той час, як Папа закликає молодих росіян заново відкрити для себе Велику і СвятуМатір-Росію Катерини II, стаючи таким чином пропагандистом саме такої програми Володимира Путіна. Коли нинішній лідер французьких ультраправих, колишній і майбутній кандидат на найвищу посаду, виступає за принцип реальності (…) зближення з російським президентом, щоб не допустити ескалації війни, бо Росія нікуди не переїде”.

Невже ми здатні тільки стежити по телевізору чи в соціальних мережах за бомбардуваннями, різаниною, жахіттями Маріуполя і Бучі, боями, неймовірними жертвами, героями і загиблими в контрнаступі, залишаючись інертними? Невже ми перетворились на спустошених, завмерлих глядачів і тільки?

Ні! Ми можемо діяти, ми повинні діяти, підсилювати рішучість громадської думки та стимулювати твердість позицій нашого уряду та урядів союзників, чия пасивність коштувала і продовжує коштувати тисячі цивільних і військових життів в Україні щотижня.

Не зрадимо Україну! Не зрадьмо себе! Ми звертаємося до всіх громадян Франції та Європи, до всіх проукраїнських організацій, до всіх прогресивних асоціацій, які відстоюють інші цілі, але хотіли б або вже діють на підтримку України, з пропозицією об’єднати зусилля і змобілізуватися, щоб вулиці, засоби масової інформації та соціальні мережі не залишилися в розпорядженні самих лише спільників, свідомих чи несвідомих, московського режиму. Для цього у нас є спільне гасло: Росія, геть з України!”, – закликають підписанти відозви.

Схожі публікації

Залишити коментар