Запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти українців

Відтепер в Україні дані про зниклих безвісти вноситимуть до Єдиного реєстру.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Реєстр розробило Міністерство внутрішніх справ спільно з іншими відомствами.  

У реєстрі будуть зібрані та централізовані дані щодо зниклих безвісти:

  • ПІБ особи,
  • місце та дата народження,
  • сімейний стан,
  • місце проживання,
  • територія, на якій відбулося зникнення,
  • обставини та час зникнення,
  • прикмети особи.

До реєстру також буде внесено інформацію про наявність або відсутність рішення суду щодо визнання осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими, а також інші дані, що використовуються для забезпечення обліку осіб.

«Наявність централізованої інформації про зниклих безвісти допоможе налагодити більш ефективну розшукову роботу. Лише взаємодіючи з іншими відомствами, нам вдасться якомога швидше розшукати зниклих осіб», — наголосив уповноважений щодо зниклих безвісти Олег Котенко.

Через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру рідні зможуть отримати відповідний витяг, який підтверджуватиме статус зниклого.

На підставі витягу люди зможуть звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Як розповіли в МВС, на створення реєстру чекали з 2018 року, відколи Верховна Рада ухвалила Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Цей документ серед іншого передбачав створення:

  • системи координації органів держвлади,
  • громадських ініціатив та організацій,
  • міжнародних партнерів заради розшуку людей.

Без реєстру посадовці не знали точної кількості зниклих. Нині офіційно підтверджено близько 23 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин – унаслідок воєнних дій.

Реєстр є повністю захищеною базою даних. Доступ до нього будуть мати визначені посадовці: представники Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Національної поліції та Департаменту інформатизації МВС України.

Картки записів формуються на основі заяв, поданих родичами зниклих до Національної поліції. А верифікацію кожної особи здійснює безпосередньо Офіс Уповноваженого зі зниклих безвісти.

Щоб отримати витяг з реєстру, родичам потрібно звернутися до МВС.

Зробити це можна поштою за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або ж надіславши документи на електронну скриньку [email protected]. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

Нагадаєм, у січні 2023 з полону вдалося звільнили 140 воїнів ЗСУ та пса Адіка, якого окупанти “подарували” Кадирову.

Схожі публікації

Залишити коментар