Україна офіційно визнала політичний режим у рф «рашизмом»

2 травня Верховна Рада затвердила проєкт постанови №9101, якою назвала політичний режим у рф «рашизмом», а ідеологію – людиноненависницькою. Так Україна офіційно визнала рашизм державною ідеологією росії та закликала ООН, ЄС, уряди демократичних країн підтримати засудження политики рашизму.

Про це повідомив у Telegram народний депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк.

Він уточнив, що документ підтримав 281 народний депутат. 

Проєкт постанови має таку повну назву: “Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людиноненависницьких“.

Рішення мають передати урядам і парламентам країн світу, а також провідним міжнародним організаціям.

Документ було внесено до парламенту 13 березня, його авторами є кілька десятків нардепів із різних фракцій (самого Железняка у списку немає).

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що мета заяви – “спонукати до засудження чинного політичного режиму російської федерації міжнародним співтовариством” і сформувати єдиний підхід міжнародних інституцій до визначення політики країни-окупанта росії. 

Так, офіційне запровадження визначення рашизму в майбутньому полегшить притягнення до реальної відповідальності російських воєнних злочинців.

Варто зазначити, за даними Офісу генпрокурора станом на 29 квітня 2023 року, із 24 лютого 2022-го в Україні зареєстрували понад 83 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів. 

Нагадаємо, раніше діаспора закликала світ визнати дії рф в Україні геноцидом – зокрема, зачищаючи Соледар і Бахмут, росіяни вбивали десятки дітей.

Схожі публікації

Залишити коментар