Зачищаючи Соледар і Бахмут, росіяни вбивали десятки дітей: Діаспора закликала світ визнати дії рф в Україні геноцидом

Світовий конгрес українців (СКУ) закликав світову спільноту, національні парламенти, а також міжнародні організації визнати російські воєнні в Україні сучасним геноцидом українського народу.

Відповідна заява розміщена на сайті СКУ.

У Конгресі нагадали, що свідчення колишніх бійців групи «вагнера», оприлюднені нещодавно російською правозахисною групою Gulagu.net, шокували весь світ та надали нові жахливі докази геноциду, здійснюваного російськими військами проти українців в Україні.

Наголошується, що ці нові жахливі деталі звірств, вчинених росіянами в Україні, укотре доводять спланований та умисний характер російського винищення українських людей.

У зв’язку з цим СКУ закликає всі миролюбні держави світу не мовчати та негайно об’єднати зусилля, щоб зупинити це абсолютне зло.

Також СКУ звернувся із закликом до українських громад і друзів України по всьому світу адвокатувати перед їхніми урядами, обраними посадовцями та громадянським суспільством необхідність:

  • визнати російські воєнні злочини та звірства в Україні геноцидом українського народу
  • визнати росію державою-спонсором тероризму / терористичною державою
  • визнати групу «вагнера» міжнародною терористичною організацією
  • створити Міжнародний трибунал з воєнних злочинів росії, який би розслідував злочини російської федерації, її керівництва, а також усіх винних у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Як стало відомо, російська правозахисна організація Gulagu.net опублікувала свідчення про воєнні злочини, скоєні за наказом Євгенія Пригожина його підлеглими із групи «вагнера». У відео представлені двоє екскомандирів групи, які зізнаються у вбивствах людей у Бахмуті та Соледарі, зокрема дітей.  Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Перший з них розповів, що його група розстріляла 24 дітей, зокрема неповнолітніх у Бахмуті. Вбивали цивілтних й просто через татуювання.

Другий «вагнерівець» розповів, що вони творили, коли заходили в Соледар та Бахмут.

«Я цією рукою виконав наказ, убив дітей. Розумієш, за наказом. Те що ми… Нам давали команду зачистити та знищити всіх. Ми йшли та вбивали всіх – жінок, чоловіків, пенсіонерів та дітей, у тому числі маленьких – п’ятирічних», – розповів він.

Нагадаємо, Уряд Німеччини надає зі свого бюджету на 2023 рік додатковий 1 мільярд євро на підтримку України. Гроші виділяються на захист від російських кібератак і збір доказів воєнних злочинів.

Схожі публікації

Залишити коментар