Путіністи планують вивести «Безсмертний полк» на вулиці європейських міст?

від Стожари

Цього року, у містах країни-терориста росії не буде проводитись шабаш під назвою “Безсмертний полк”, але щоб підтримати “русский дух”, кремлівські пропагандисти планують провести “патріотичні” акції в низці європейських міст.

Російські ЗМІ повідомляють, що замість пропагандиської ходи в 2023 році, у великих містах расєї проведуть лише онлайн-акцію. Посилаються вони на заяву депутатки Держдуми РФ і співголову центрального штабу “Безсмертний полк росії” Олену Цунаєву. Про справжні причини скасування акції в традиційному вигляді – вуличної ходи з портретами “дед ваевал”– звісно, що не повідомляється, лише натякають, що відмінили «з міркувань безпеки».

Разом з тим, за словами Цунаєвої, ці прокремлівські шабаші планують провести за кордоном, і зараз організатори активно “подають заявки на проведення акцій”.

Як відомо, останні роки російська пропаганда спекулює на темі перемоги у другій світовій війні, зокрема це відбувається через організацію акцій «Бессмертный полк», яку країна-агресор використовує в європейських країнах не для увічнення пам’яті, а для маніпуляцій та пропаганди, в тому числі антиукраїнської. Після початку російської агресії проти України в 2014 році на організацію цих акцій почали відкрито видаватися дотації з державного бюджету росії – у вигляді грантів. При цьому масштаби акції збільшувалися, марші охоплювали дедалі більше міст. 

Після масових скасувань в російських містах, на акцію «Безсмертний полк — 2023» за кордоном, кремль ставить чимало сподівань. Через цьогорічні акції російська пропаганда намагатиметься вчергове просунути у країнах Європи так званий “рух за мир”, спрямований проти допомоги Україні зброєю, адже це начебто затягує війну і блокує дипломатичне вирішення “конфлікту”.

На сьогодні відомо (оновлюється), що шабаш “Безсмертного полка” відбудеться у Молдові та Іспанії:

  • У Кишиневі шабаш розпочнеться 9 травня о 10.00, про це повідомив молдовський проросійський політик Ілан Шор: “учасники ходи пройдуть до меморіального комплексу «Вічність», де покладуть квіти на згадку про загиблих у війні з нацистами”.
  • У Мадриді планують носити “дідів на палках” 7 травня. Про це повідомила президент Асоціації «Розвиток російсько-іспанської співпраці», організаторка “Безсмертного Полку” в Іспанії (місто Мадрид) Вікторія Самойлова.

Українська діаспора та активісти звертаються до офіційних установ та мерій міст з проханням не давати дозвіл на проведення російської пропагандиської акції “Безсмертний полк”.

Схожі публікації

Залишити коментар