“Паша мерседес” і його братія не збираються залишати Києво-Печерську Лавру

Митрополит Павло, «намісник» Києво-Печерської Лаври заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником “Києво-Печерська Лавра”.

Це стало відомо з коментаря митрополита Павла та Єдиного держреєстра судових рішень.

Проросійський церковник, якого в народі прозвали “Паша мерседес”, заявив: «У вівторок прийшов лист про те, що 30 числа з храму преподобного Агапіта почнеться “перехід” Лаври державі. Закон на нашому боці. Ми залишилось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу. Нам запропонували “компроміс”: виїжджають з Лаври блаженнійший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких “компромісів”. Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих манастирів».

Митрополит Павло також додав, що завдяки молитвам духівників і парафіян УПЦ МП всі президенти України ставали президентами.

Зокрема, журналістка Яніна Соколова прокоментувала події в Лаврі:

Також ситуацію активно оброворюють в соцмережах:

Також пояснення щодо подій у Києво-Печерській Лаврі рпубліуцвала й журналістка Соня Кошкіна:

“Всі питають: що далі з Лаврою? То вони виселяться чи ні? А ПЦУ туди одразу зайде? Ікони всі покрали чи щось залишилось? Почаїв – наступний? Написала для вас текст-пояснення. Все, як ви любите – простою і зрозумілою мовою”.

29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/ УПЦ (МП).

У Лаврі подали позов до Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра”, яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

Нагадаємо, що митрополит ПЦУ Епіфаній запевняє, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов’янська разом із сучасною українською мовою.

У березні 2023 року Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені покинути монастир і всі будівлі.

Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ.

Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

Нагадаємо, цього року у Києво-Печерській Лаврі вперше відбулося різдвяне богослужіння ПЦУ. Вперше за 338 років українська церква повертається до Києво-Печерської Лаври.

Схожі публікації

Залишити коментар