У Києво-Печерській лаврі вперше відбулося різдвяне богослужіння ПЦУ

Предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній 4 січня оголосив про перше різдвяне богослужіння у Києво-Печерській лаврі. Про це повідомили на сайті ПЦУ.   Вперше за 338 років українська церква повертається до Києво-Печерської Лаври.

Також незабаром держава розпочне перевірку дотримання пам’яткоохоронного законодавства на території Києво-Печерської та Почаївської лаври. Про це в інтерв’ю Руху ЧЕСНО розповіла заступниця голови Комітету з питань гуманітарної політики Євгенія Кравчук.

Зазналося, що це буде перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі. 

«Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних та громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового Предстоятель Православної Церкви України та Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Початок богослужіння о 9-й годині ранку», — йдеться у повідомленні.

У соцмережах активно обговорюють цю новину. Зокрема, пані Соня Кошкіна (українська журналістка, співвласник і шеф-редактор інтернет-видання «Лівий берег», телеведуча) пише: 

У Свято-Успенському соборі Києво-Печерської лаври 7 січня о 9.00 год почалася різдвяна служба Блаженнішого митрополита Епіфанія.

Це стало можливим після того, як держава повернула у свою власність два храми Києво-Печерської лаври – Свято-Успенський собор і Трапезну церкву. Поки невідомо, чи ці храми передадуть ПЦУ. Для проведення служби ПЦУ отримала спеціальний дозвіл від Міністерства культури. На території Лаври є багато вірян, правоохоронці перевіряють у відвідувачів документи.

У своїй проповіді предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав, що історія Різдва в християнстві має паралелі з повномасштабною війною Росії проти України.

За словами Епіфанія, Різдво «спонукає до боротьби зі злом, гріхом, темрявою віку цього, і без перемоги в цій боротьбі не досягається справжній мир».

«Ці міркування особливо відлунюють у наших серцях у час найважчих випробувань війною, які переживає наш український народ. Ми не бажали цієї війни… Понад три десятиліття тому ми вирвалися з багатовікового рабства, скинули ярмо, стали незалежними, розпочали будівництво власної суверенної держави. Ті, хто тримали нас у неволі, не могли стерпіти наших досягнень і успіху. Диявольські злоба та заздрість спонукали їх розпочати війну, але в ній вони обов’язково зазнають поразки, адже правда на нашій стороні», – сказав він.

Голова ПЦУ нагадав, що Україна вже зруйнувала плани Росії щодо швидкої окупації і має підтримку світу:

«Ми вже досягли моральної перемоги, адже всі люди доброї волі засуджують акти геноциду, терор і численні воєнні злочини, які російська імперія зла чинить на нашій землі».

У промові очільник церкви згадав про українських військових, жителів окупованих територій, полонених і біженців.

«Найтепліші молитви і найсердечніші побажання сьогодні лунають для наших новітніх героїв. Згадаймо також і наших братів і сестер, які вимушені відзначати свята в неволі, на тимчасово окупованих українських землях. Згадаймо про наших військових і цивільних полонених та інших несправедливо ув’язнених і попросімо Господа для них захисту і швидкого звільнення», – закликав Епіфаній.

Він також згадав волонтерів — «жертводавців та всіх людей доброї волі, які в час тяжких випробувань війною допомагають потребуючим».

Варто зазначити, держава також розпочне перевірку дотримання пам’яткоохоронного законодавства на території Києво-Печерської та Почаївської лаври, де останні роки відбувалось самовільне будівництво.

“Складніше питання — об’єкти нижньої Лаври, яка за часів Януковича і Азарова була віддана у безстрокову оренду. А також Почаївська лавра, де оренда до 2052 року. У договорі так прописано, що фактично держава не може ініціювати розірвання договору навіть у судовому порядку. Виходом може бути перевірка на дотримання пам’яткоохоронного законодавства, адже не секрет, що будівництво на територіях лавр йшло повним ходом.

Саме тому в Указі президента щодо введення в дію рішення РНБО від 1 грудня 2022 року про діяльність релігійних організацій та застосування санкцій є кілька пунктів, зокрема і провести перевірки, і розібратись із держмайном”, — розповіла заступниця голови Комітету з питань гуманітарної політики Євгенія Кравчук.

Крім того, Державну службу з етнополітики та свободи совісті, яка опікується питаннями діяльності релігійних організацій, віднесли в підпорядкування Кабміну. Головою служби нещодавно призначили Віктора Єленського. Держслужба, за словами Кравчук, має також перевірити статути УПЦ МП, адже навіть деякі їхні священики кажуть, що “всі попередні заяви керівних органів — це окозамилювання”, а насправді зв’язки з росією і далі залишаються, вони і далі входять у Синод РПЦ.

“Депутати давно цікавились у правоохоронних органів, де кримінальні справи, підозри тощо. І я дуже тішусь, що СБУ останнім часом активно працює, бо там є над чим працювати. Кожен обшук — це суцільний “русскій мір”, портрети гундяєвих, російські паспорти і купа готівки в сейфах”, — каже Кравчук.

Водночас у Комітеті гуманітарної політики ВРУ наголошують, що це дуже чутлива сфера та із соцмереж та медіа може здаватись, що все дуже просто і є швидкі рішення. Але важливо не допустити неправильних кроків, які заженуть релігійні громади в підпілля, ізоляцію та переведуть у дискурс про дискримінацію та страждання за віру.

“Звісно, ми враховуємо всі думки та толерантні до різних позицій, адже ми рухаємось в Європу, але коли це питання нацбезпеки, держава зобов’язана втрутитись. Я сподіваюсь, що в 2023 році питання діяльності релігійних організацій буде врегульовано на законодавчому рівні, і таким чином, щоб потенційне оскарження в апеляції чи ЄСПЛ буде безуспішним”, — наголошує заступниця голови Гуманітарного комітету.

Крім того, Кравчук запевняє, що держава готується до можливих оскаржень з боку релігійних громад: “Звичайно. Це може стосуватись і законодавчого обмеження загалом, так і питання оренди майна. Там, де закінчується термін дії договору оренди, питання вирішене. Але у випадках із довгостроковою орендою об’єктів можуть бути нюанси”.

Також виконавча продюсерка Радіо Культура пані  Ірина Славінська пропонує увазі користувачів соцмережі добірку матеріалів, які підготували колеги, для тих кому складно розібратися зі шквалом новин про Лавру, ПЦУ та МП:

Нагадаємо, до ПЦУ з Московського патріархату перейшли вже понад 400 громад.

Також ПЦУ дозволила святкувати Різдво 25 грудня. Окрім того, Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

Схожі публікації

Залишити коментар