Україна подала до Фінляндії запит на винищувачі F/A-18

від Стожари

Україна подала запит до Фінляндії для обговорення можливості передачі винищувачів F/A-18 Hornet.

Про це пише фінська газета Helsingin Sanomat з посиланням на власні джерела.

Питання постачання бойових літаків надзвичайно важливе для України. Винищувачі, зокрема, необхідні для захисту від російських повітряних атак.

У виданні зазначають, що йдеться про тристоронні переговори між Фінляндією, Україною та США щодо цих бойових літаків.

Можлива передача у майбутньому цих бортів потребує схвалення США, оскільки виробляє F/A-18 Hornet американська оборонна компанія.

Зазначається, що прохання України про обговорення – це реакція на слова прем’єрки Фінляндії Санни Марін. Під час візиту до Києва в березні вона сказала, що Фінляндія спільно з іншими союзниками може розглянути надання Україні винищувачів F/A-18.

Тоді вона наголосила, що поки усі розмови про винищувачі – на початковому етапі. І в цьому питанні буде потрібна широка співпраця між західними союзниками.

«Думаю, ми могли б обговорити винищувачі Hornet – чи можна було б запропонувати їх Україні, яка підготовка для цього потрібна», – зазначила Марін.

Винищувачі Hornet закінчують свій термін служби у Фінляндії, а їм на заміну прийдуть бойові літаки F-35 американського виробництва.

Зараз у Повітряних сил Фінляндії перебуває на озброєнні 62 винищувачі F/A-18 Hornet. Для їхньої заміни Фінляндія замовила у Сполучених Штатів 64 новітні F-35.

Очікується, що перші винищувачі F-35 надійдуть на озброєння Повітряних сил Фінляндії у 2025 році у рамках підготовки особового складу у США. Загалом зміну парку Hornet на F-35 планують провести із 2028 по 2030 роки.

Нагадаємо, раніше начальник авіації Повітряних сил України Сергій Голубцов розповів виданню The Times, що американська оцінка українських пілотів у США показала, що вони у разі початку тренувань будуть готові керувати винищувачами F-16 менше ніж через шість місяців навчання.

Варто додати, що американці вражені та кажуть, “що представники жодної іншої країни не змогли навчатися та освоювати техніку настільки швидко, як українські військові

Схожі публікації

Залишити коментар