Суспільства Болгарії та України: спорідненість народів, діаспорян у минулому та в сучасності

від Стожари

Український і болгарський народи споріднені не тільки своїм слов’янським походженням, етнічною та мовною близькістю, але й спільністю історичної долі, багатовіковими відносинами у релігійному, культурному, господарському, громадсько-політичному житті.

Українці брали участь у складі польсько-угорських військ короля Владислава у битві біля Варни проти турків у 1444 році. Дух козацької свободи манив болгар, які тікали від турецького рабства до Запорізької Січі. У 1762 році в складі запорізького війська навіть було створено болгарський гусарський полк. Після російсько-турецької війни 1806–1812 років болгари, які повстали проти Туреччини, були оселені в Буджаку, утворивши етнічну групу українських болгар. Пізніше болгари-уродженці України відіграли значну роль у становленні незалежної Болгарії.

Дипломатичні відносини між Українською Народною Республікою та Болгарським царством були встановлені після підписання Берестейського миру 9 лютого 1918 року за результатами якого Болгарія визнала УНР незалежною державою. У тому ж 1918 році відбувся обмін посольствами. У новітній історії країни свято Незалежності – 22 вересня – стали відзначати з 1998 року. А саме, 22 вересня 1908 болгарський князь Фердинанд зачитав у місті Велико-Тирново Маніфест про Незалежність Болгарії і з цього моменту країна змінила форму князівства на царство.

<strong>Суспільства Болгарії та України: спорідненість народів, діаспорян у минулому та в сучасності</strong>
Болгари України (фото ілюстративне)

З лютого 2022 року взаємини болгарського та українського суспільств набули нових довірливих рис. Так, Болгарія одразу ж подала руку допомоги й у даний час посильно підтримує українських громадян (дітей, жінок, людей похилого віку), котрі були вимушені покинути свої домівки в зонах бойових дій, спричинених терористичною агресією Росії (бойові дії рашистських агресорів тривають з лютого 2014 року, а повномасштабне вторгнення розпочалося 24.02.2022 року і дотепер). З сумлінням та активністю до підтримки цих вимушено переміщених осіб долучилася й українська діаспора м. Бургас (Болгарія).

Зокрема, наприкінці 2022 року в Бургасі розпочало свою діяльність нове товариство – Спільнота “Бургас-Україна” – громадська ініціатива наполегливих і дієвих українських підприємців, які утворили приязне середовище із волонтерів і небайдужих з метою підтримки українців, котрі вимушено опинилися в Бургасі після початку у лютому-2022 російської агресії щодо України. Перші кроки цієї спільноти на рівнях торгово-промислової, мерії Бургасу відбувалися у площині обговорення підтримки бізнесменів з України, можливості адаптації і легалізації їх напрямків діяльності в Болгарії. А почала спільнота реальні дії з наступного:

  • пошук нових партнерів по бізнесу (насамперед болгарських);
  • розширення спроможностей волонтерства;
  • конкретна матеріальна підтримка матерів з дітьми;
  • придбання дитячої літератури українською мовою та її розміщення в Регіональній бібліотеці міста Бургас для публічного користування;
  • участь в урочистостях зі Святим Миколаєм із подарунками для малят на чудових святах до Дня Святого Миколая і Різдва Христового.

Особливо важливо слід відзначити відкриття в Бургасі мовної школи на волонтерських засадах для навчання та удосконалення українськими дітьми англійської мови. Для цього в просторі приміщення Бізнес-центрі Бургасу “Кондоско” були закуплені нові меблі, обладнання і створена чудова доброзичлива атмосфера для перших слухачів і вихованців. Фаховість викладача Олени Караваєвої із Запоріжжя із великим досвідом навчальної і виховної роботи з різними категоріями діточок надихнула керівництво асоціації на більш активні дії і процес відкриття мовної школи був здійснений без зволікань.

<strong>Суспільства Болгарії та України: спорідненість народів, діаспорян у минулому та в сучасності</strong> - фото 2
Представники української діаспори та пенсіонерів клубу ПК “Пристанище Бургас” під час збору і відправки гуманітарної допомоги для українців, що тимчасово мешкають в Бургасі (Болгарія), січень-лютий 2023.
Джерело: власний архів Людмили Куликівської.

7 лютого 2023 року в Бізнес-центрі “Кондоско” відбулося урочисте відкриття “нової” – стіни школи ожили і відчули доброзичливу енергію прекрасних і наполегливих маленьких українців. Однозначно, що з такими ентузіастами Спільноти “Бургас-Україна”, ефективними бізнесменами та за підтримки органів влади міста Бургас, українські діти швидко відновлять знання, здобудуть нові навички та вміння й головне – згуртуються в цій непростий життєвій ситуації. До нових звершень, Спільното “Бургас-Україна”!

Навчальні заняття, святкування в школі для українських школярів, Бургас (Болгарія), лютий 2023. Джерело: власний архів Людмили Куликівської.

Ми й надалі діятимемо, щоб допомогати українським вимушено переміщеним особам, котрі змушені були покинути свої домівки через війну і насильство. Наша мета полягає в тому, щоб зробити все можливе, щоб допомогти українським родинам знайти опору та надію на майбутнє. Переконані, що Україна і Болгарія й надалі розвиватимуть відносини дружби, довір’я і співробітництва в інтересах обох суспільств.

Людмила Куликівська,

керівник “ЛIКА-БУРГАС” ЕООД (Бургас, Болгарія), голова організації “ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКЕ БОЛГАРСЬКЕ НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНЕ ТОВАРИСТВО ІМ. САВИ ШЕРЕТОВА” (Україна)

Схожі публікації

Залишити коментар