Дмитро Лубінець заявив, що виходить із Європейського інституту омбудсмена

від Стожари

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що виходить зі складу Європейського інституту омбудсмана через незаконне вивезення з Австрії до росії двох українських дітей.

Про це він повідомив у Telegram-каналі.

«Надіслав терміновий лист членам Європейського інституту Омбудсмана про вихід із цього об’єднання», — написав він.

Лубінець пояснив, що цей крок став наслідком того, що двох українських дітей, які перебували на території Австрії через російську збройну агресію, вивезли до росії.

За словами омбудсмена, дітей вивіз правозахисник Європейського інституту омбудсмана (ЄІО). За інформацією ЗМІ, це генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмана Тіролю доктор Йозеф Зігеле. Влада Австрії розпочала офіційне розслідування щодо цих дій.

Лубінець наголосив, що такі дії є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Насильницьке передання дітей однієї групи до іншої є однією з ознак геноциду, відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

І уточнив, що в Європейському інституті омбудсмана на його прохання не провели внутрішнього розслідування та не застосували санкцій до Зігеле, вчинок якого «суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість. Президент Інстиуту пан Драган Мілков проігнорував мої запити».

Омбудсмен наголосив, що подібні дії шкодять національним інтересам України в той час, коли відбувається повномасштабна війна. Повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу, додав він.

Лубінець зазначив, що звернувся до колег, які є членами Інституту, з проханням розглянути можливість негайного виходу з Європейського інституту омбудсмана та засудити дії його керівництва.

«Висловлюю подяку своїм колегам та друзям, які вийшли з ЄІО, Омбудсману Республіки Латвія пану Юрісу Янсонсу та Омбудсману Республіки Литва Еріці Леонайте за їхню однозначну позицію та швидку реакцію на вищезазначену ситуацію», — наголосив він.

І додав, що всі члени організації, які є прихильниками демократичних принципів, для яких права людини не є порожніми словами, не можуть залишатись осторонь цієї ситуації та продовжувати своє членство в ЄІО.

Схожі публікації

Залишити коментар