Україна закликала членів ООН підтримати резолюцію про створення спецтрибуналу для росії

від Стожари

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова закликала держави Організації Об’єднаних Націй підтримати резолюцію про створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Російської Федерації проти України.

Про це вона заявила під час дебатів на Радбезі ООН щодо верховенства права, які ввечері 12 січня проходили у Нью-Йорку.

Саму резолюцію мають незабаром винести на розгляд Генеральної асамблеї ООН.

«Ми закликаємо всі відповідальні держави підтримати резолюцію про створення трибуналу, яку ми збираємося винести на розгляд Генеральної Асамблеї», – сказала вона.

Джапарова наголосила, що «право сили, яке росія варварськи практикує щодо України, дає чіткий сигнал усім присутнім у цій залі: ніхто більше не перебуває у безпеці».

Якщо країна, яка зловживає правами та привілеями постійного члена Ради Безпеки, нападає на іншу державу-члена ООН, це означає лише одне – безпека зруйнована, міжнародний мир поставлений під сумнів, верховенство права брутально порушується, зазначила Джапарова.

Вона наголосила, що від початку широкомасштабного вторгнення окупанти обірвали життя 453 дітей.

Представниця МЗС України нагадала, що Президент Володимир Зеленський ініціював «Формулу миру» з десяти пунктів, які «можуть повернути безпеку та справедливість в Україну та весь світ».

Вона закликала «всі відповідальні держави приєднатися та зробити свій внесок у забезпечення миру та верховенства права шляхом сприяння та заохочення реалізації цієї «Формули».

Відновлення справедливості є одним з її ключових пунктів, додала Джапарова.

За її словами, єдиний спосіб досягти цієї мети – притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців – так само, як це було з нацистським керівництвом.

Майже 88 років тому США, Велика Британія, Франція та Радянський Союз підписали Лондонську угоду та Статут Міжнародного військового трибуналу, які відкрили шлях до Нюрнберзького процесу, нагадала перший заступник міністра закордонних справ України

«Це саме те, що ми повинні зробити сьогодні – створити спеціальний трибунал для розслідування злочину агресії», – наголосила вона.

Схожі публікації

Залишити коментар