Три роки тому Іран збив український літак зі 176 людьми на борту

від Стожари

8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак рейсу PS752 авіакомпанії МАУ, який летів за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев’ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

8 січня 2023 року в Україні відбулися заходи з вшанування пам’яті жертв авіакатастрофи літака МАУ в Ірані.

«Україна залишається відданою прагненню домогтися правди, справедливості та відповідальності за збитий Іраном рейс PS752. У третю річницю цієї трагедії ми вшановуємо пам’ять жертв і знову висловлюємо глибокі співчуття їхнім родинам. Справедливість восторжествує», – йдеться у повідомленні МЗС України.

У представництві Європейського Союзу в Україні також нагадали про роковини цієї трагедії.

“Сьогодні ми згадуємо жертв рейсу 752 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, який був незаконно збитий іранськими військовими у 2020 році. У третю річницю цієї трагедії ми поновлюємо наші співчуття родинам і близьким 176 жертв. Ми підтримуємо зусилля з притягнення Ірану до відповідальності за цей злочин”, – наголошує представництво Євросоюзу.

Хоч Іран і взяв на себе відповідальність за збиття українського літака та на початку 2022 року він офіційно відмовився від продовження переговорів щодо розслідування наслідків катастрофи. Тегеран заявив Канаді, Швеції, Україні та Британії, що відмовляється вести переговори щодо катастрофи літака МАУ.

Станом на сьогодні, вже відбулося п’ять судових засідань у справі про збитий літак авіакомпанії МАУ рейсу PS752, однак прізвища обвинувачених офіційно досі не оприлюднені.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака МАУ в Ірані умисним терористичним актом.

25 листопада 2021 року міжнародна група, яка складається з Канади, Швеції, України та Великої Британії, закликала Іран повністю сплатити репарації за збиття рейсу PS752.

28 червня 2022 року «Група семи» промислово розвинутих країн (G7) наприкінці свого триденного саміту на півдні Німеччини у спільній заяві наголосила, що Іран має бути притягнутий до відповідальності за збиття літака рейсу PS752.

Канада, Швеція, Сполучене Королівство та Україна у спільній заяві 29 грудня 2022 року закликали Іран погодитися на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Схожі публікації

Залишити коментар