Пеле. На вічну пам’ять другу України

Лен Білоус/Len Bilous

A Kick for Harmony

In the blink of an eye

his leg flashed and tightened

with the rest of his arching body

raw power

released harmlessly

striking a leather sphere

shooting it just out of reach for a goal

and the powerful man

speaks of gentleness and love

and hope for all

to understand that there is a bigger message

than he or you or I

that message is simply we!

29 грудня 2022 року відійшов у вічність легендарний Пеле. Він залишив по собі значний спадок спогадів. І це надзвичайно важливо, бо ми будемо його згадувати, а він жити.

Я мав нагоду вже написати про Пеле й українців. Зараз настав момент продовжити.

До того як я дізнався про смерть Пеле, пан Леонід Білоус (я мав чудову нагоду зробити з ним інтерв’ю у проекті Спортивний родовід) надіслав мені авторський вірш до Пеле. Спочатку звісно я не здогадався про зв’язок зі смертю легендарного футболіста й цим повідомленням. Але невдовзі все стало зрозуміло. І я подякував пану Леоніду.

З цього виникла ідея написати коротеньку історію про взаємини, зустрічі, емоції українців у часі знайомства з Пеле. Вочевидь це не буде всеосяжне дослідження хто й коли мав приємність спілкуватися чи сфотографуватися з Пеле. Насамперед це окремі епізоди з життя українців в США.

Перед цим маю зазначити, що Пеле виявив сміливість й свідомість у тому, що засудив рашистів які напали на Україну. Він підтримав український народ і ця його щира позиція мене особисто вразила. Адже не всі лідери думок, відомі спортсмени мають сміливість або ж здоровий глузд бути на світлій українській стороні і їх заносить на темний російський бік.

Рушаймо світлим шляхом. Ось декілька згадок про Пеле.

Леонід Білоус перший з ліва.

Леонід Білоус: «When I was coaching at Quinnipiac College, I was invited to work at the first Pele Soccer Camps.  It was an honor to work with such a humble, caring, and down to earth person! Years later, I was inspired to write the following short poem in Pele’s honor».

Богдан Куцина/Bo Kucyna: «Meeting PELE was truly an experience of a lifetime. One that I will never forget. Rest In Peace».

Батько Тараса Галіва поряд з Пеле.

Тарас Галів/Taras Haliw (я мав можливість зробити інтерв’ю у проекті Спортивний родовід).

В інтерв’ю ділиться своїми спогадами про Пеле. Також розповідає про футбольний матч, у якому брав участь Пеле, а суддями були два українці, один з яких був його батько!

Стефан Коваленко/Steve Kovalenko (я мав нагоду зробити інтерв’ю у проекті Спортивний родовід) має також чудові спогади про Пеле.

Пан Стефан надіслав мені фото на яких зберігається пам’ять їх зустрічей.

Брати Чижовичі/Gene Chyzowych, Ihor B. Chyzowych, Walter Chyzowych (Євген, Ігор, Володимир) легенди футболу в США. Вони чимало мають унікальних спогадів про спілкування з Пеле.

Наприклад такий. У 1977 році, в останньому офіційному матчі Пеле, Володимир Чижович коментував гру NASL Soccer Bowl 77 (Cosmos vs. Sounders).

Лариса Бемко/Larysa Bemko з Нью-Джерсі стала власницею унікального подарунку – футбольного м’яча з автографом Пеле. Вона сама була прихильницею спорту й перебувала у складі групи підтримки команди «Космос».

Хто має свої спогади про Пеле долучайтеся, коментуйте, розповідайте!

Схожі публікації

Залишити коментар