З’явився документальний фільм про полеглого героя «Андрій Жованик. Світ як воля та уява»

Документальний фільм «Андрій Жованик. Світ як воля та уява» про полеглого на полі бою киянина презентують його бойові побратими в Будинку кіно у Києві 23 грудня о 18.00.

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на наданий реліз прем’єри фільму.

Доброволець, командир підрозділу Сил спецпризначення Андрій Жованик загинув від снайперської кулі у відкритому бою поблизу Соледару 2 серпня 2022 року. Батько трьох дітей пішов за небокрай Героєм  у  46 років.

Заважимо, що дипломований інженер за освітою Андрій, не афішуючи рідним і близьким, добровольцем відправлявся на фронт із 2014 року, коли розпочалася новітня російсько-українська війна. Із 24 лютого 2022 року, коли російська федерація відкрито напала на Україну і війна перейшла у повномасштабну фазу, – Андрій Жованик захищав свою державу зі зброєю в руках.

9 червня 2016 року на світанку зведені загони ДУК «Правий сектор»,  «Карпатської Січі» (добровольчого підрозділу, на сьогодні це 49-ий Окремий стрілецький батальйон Сухопутних військ ЗСУ) та Legio V розпочали операцію, яка мала за мету взяти висоту 223 – одночасним приступом з двох боків.

«Ми взяли до рук зброю добровольцями, жоден з козаків 5-го Легіону (Legio V) не був кадровим військовим на початок повномасштабної кампанії, – розповідає заступник командира підрозділу Сил спецпризначення Арсеній Білодуб. – Легіонери під проводом командира Андрія Жованика за півроку повномасштабної війни пройшли з боями більш як 1000 кілометрів – від Ірпеня до Чорнобиля, від Чернігівщини до Слобожанщини, Бахмут та Соледар».

Побратими Legio V – трохи більше 20 сміливців – увійшли в Соледар в середині червня-2022. Оперативна ситуація була такою, що фактично в місці, де розташований населений пункт, оборона ЗСУ мала шпарину шириною близько 10 км. До початку серпня тримали оборону цього важливого вузла.

У взаємодії з бригадами, які стояли вище та нижче Соледару,  налагодили ефективну взаємодію з артою та авіацією, одночасно проводили зухвалу розвідку боєм та насипали з мінометів. Тамтешній завод Knauf, який на тепер повністю знищений,  фактично був перетворений у передовий опорний та спостережний пункт.

«Початок серпня був найгарячишим за весь період оборони Соледару, – розповідає Арсеній Білодуб. – Орки кинули всі сили на триденний штурм Соледару та заводу Knauf. У протистоянні використовували бронетехніку, танки, ствольну артилерію, рсзв (реактивні системи залпового вогню) та авіацію.

Саме на третій день навали, йдучи в атаку з метою знешкодити дві бмп (бойові машини піхоти) з живою силою ворога, – героїчно, в прямому стрілецькому бою від кулі снайпера загинув Андрій Жованик».

Варто зазначити, Андрій Жованик брав участь у спільній операції з Героєм України Василем Сліпаком. Шість з половиною років тому він був разом на бойових позиціях із добровольцем  Сліпаком саме того дня, коли вранці від ворожої кулі загинув  відомий львів’янин – соліст Паризької опери.  2

З’явився документальний фільм про полеглого героя «Андрій Жованик. Світ як воля та уява» - фото 3

Нагадаємо, 29 червня 2016 року, у бою поблизу селища Луганське на Донеччині від ворожої кулі снайпера загинув Василь Сліпак (псевдо «Міф») – Герой України, соліст Паризької опери, доброволець «Правого сектора», волонтер.

Схожі публікації

Залишити коментар