Як громадянам України отримати закордонний паспорт, що виготовлений в Україні

від Стожари

У Посольстві України в Чеській Республіці розповіли, як отримати в Чеській Республіці закордонний паспорт, що був виготовлений в Україні.

Як повідомляють у посольстві, Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 р. № 1220 були внесені зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, паспорта громадянина України для виїзду за кордон (ПГУВК).

Так, у період дії воєнного стану в Україні зокрема передбачена можливість та порядок пересилання закордонного паспорта з місця замовлення в Україні у територіальному органі/підрозділі ДМС України до закордонної дипломатичної установи (ЗДУ).

Заявники-громадяни України, які висловили бажання отримати ПГУВК, оформлений раніше у територіальному органі/підрозділі ДМС України, а потім і консульські працівники мають виконати для цього наступні кроки:

1) Заявник звертається до ЗДУ із Заявою (https://bit.ly/3uUFTIk) про видачу ПГУВК, що вже оформлений в ДМС. Слід враховувати, що ПГУВК буде доставлятися дипломатичною поштою, а термін доставки становитиме від 3 місяців (враховуючи особливості ситуації в Україні та дію режиму військового стану).

2) ЗДУ надсилає копію заяви про видачу паспорта разом із супровідним листом до територіального органу/територіального підрозділу ДМС (через систему спеціального зв’язку).

3) Територіальний орган/підрозділ ДМС надсилає ПГУВК разом з копією заяви-анкети та актом приймання-передачі до МЗС України, яке здійснює узагальнення та накопичення по країнах світу зазначених матеріалів і організовує їх доставку до ЗДУ.

4) При отриманні ПГУВК у ЗДУ організовується їх видача заявникам (шляхом направлення смс-повідомлення).

Можливість подання до ЗДУ заяв про доставку та видачу ПГУВК, оформлених у територіальному органі/підрозділі ДМС, передбачена щочетверга впродовж робочого дня з 9:00 до 11:40 год. та з 13:00 до 15:40 год. (без онлайн-реєстрації).

У посольстві також інформують, що аналогічний порядок, що дозволяє видачу у ЗДУ паспорта громадянина України (у вигляді ІД картки), який попередньо був оформлений у територіальному органі/підрозділі ДМС, також запроваджений та буде додатково оприлюднений після його введення в дію ДМС України.

З огляду на можливість доставки до ЗДУ оформлених в Україні ПГУВК та ІД карток міжнародною поштовою службою експрес-відправлень «VFS Global» та «DHL Express» за кошти заявника.

МЗС спільно з ДМС України також опрацьовує порядок здійснення такої доставки, про що Вас буде поінформовано додатково. При цьому термін доставки документів у ЗДУ буде меншим та залежатиме виключно від служб міжнародної поштової доставки.

Схожі публікації

Залишити коментар