Як українцям влаштуватися у Франції

від Стожари

У 2022 році Франція спростила для українців умови в’їзду та перебування. Наразі у державі можна жити на підставі тимчасового захисту – особливого прихистку, який країни ЄС запровадили для українців, що рятуються від війни. Однак, такий статус має обмежений термін дії, тобто коли рада держав Європи ухвалить рішення, що умови перебування в Україні стали безпечними, документ анулюють, і всі українці повинні будуть залишити Францію.

Так, станом на сьогодні, українські біженці можуть легально жити і працювати у Франції, отримувати соціальні виплати та медичні послуги.

Документи

Українцям необов’язково мати дійсний закордонний паспорт.

Біженці можуть їхати до Франції з будь-яким документом, який підтверджує українське громадянство: біометричний або звичайний закордонний паспорт, внутрішній паспорт, навіть протермінований до 2 років. Також приймається довідка про посвідчення особи, видана посольством України.

Але є свої нюанси:

Під час перетину українського кордону необхідно поставити штамп про в’їзд у країну Шенгенської зони. Якщо такого немає, потрібна довідка від прикордонної служби тієї країни. Якщо немає документа або немає відмітки про перетин кордону, потрібно в першій країні звернутися до посольства Франції, щоб отримати дозвіл на в’їзд.

За безвізом українці можуть перебувати у Франції до 90 днів. Якщо хочуть довше, потрібно подати заяву на отримання тимчасового захисту.

Де допоможуть

Paris Event Center, 20, Avenue de la Porte de la Villette – 75019 Paris;
час роботи пункту – з 09:00 до 18:00. На місці перебувають перекладачі.

Українські біженці можуть отримати продукти харчування; гігієнічні набори; медичні та психологічні консультації; записатися до соцпрацівників; допомогу з поселенням.

Статус тимчасового захисту оформляють там же – у центрі для прийому громадян України в Парижі або в префектурах. У префектурі після отримання пакета документів видадуть тимчасову посвідку на проживання APS. Після цього біженця скерують у Французьке бюро з імміграції та інтеграції (OFII) для подачі запиту на матеріальну допомогу.

Житло

Тимчасове житло можна просити в пунктах прийому в Парижі, Ніцці, Страсбурзі, Тулузі, повідомляють на волонтерському ресурсі для біженців varenik.help.

У Парижі звертайтеся до співробітників Червоного Хреста на будь-якому з вокзалів. Тих, хто збирається їхати далі, після купівлі квитка в касі везуть автобусами з вокзалу на екстрене розміщення. Умови – спортзали, ангари або холи з розкладачками. Зазвичай очікування поїзда триває 2-3 дні, – кажуть волонтери.

У будь-якому іншому французькому місті потрібно якнайшвидше звернутися до місцевої префектури чи мерії, щоб попросити про допомогу з житлом.

У паризькому регіоні жінки з немовлятами до року можуть розраховувати на проживання в соціальному готелі.

У місцях екстреного розміщення оформляють усі документи, потім звідти розвозять у готелі або на бази відпочинку для довгострокового проживання.

Увагу українців звертають на те, що житло в Парижі та паризькому регіоні закінчилося, тож українців, які прибувають зараз, розвозять автобусами у все більш віддалені від Парижа місця. Це можуть бути Нормандія або в Лілль.

Зверніть увагу: обираючи регіон для довгострокового проживання, потрібно пам’ятати, що Париж, Ніцца і Марсель переповнені, життя в них дорожче, ніж у менших містах (Ліон, Тулуза, Бордо, Гренобль тощо), водночас виплати в усіх регіонах однакові”.

так, у Тулузі розселяють у французькі сім’ї, готелі та соціальні гуртожитки, де в кімнатах є санвузол, а продукти біженцям регулярно приносять.

Допомога

Розмір фінансової допомоги розраховується залежно від кількості членів сім’ї. Виходить приблизно 400 євро на місяць на дорослого і близько 100 євро на кожну дитину

Однак нещодавно уряд ухвалив компенсації французьким сім’ям, які приймають українців. Через це біженці стали отримувати менші суми допомоги.

Та якщо українець всеж не планує повертатись в Україну, то для продовження перебування у Франції необхідно оформити новий дозвіл – довгострокову візу або дозвіл на постійне місце проживання.

Підстави для оформлення посвідки на проживання у Франції

• Укладення шлюбу – необхідно вийти заміж або одружитись із громадянином чи громадянкою Франції.

• Возз’єднання з сім’єю – у разі проживання у Франції близьких родичів, українець має право приєднатися до свого родича і переїхати до Франції на ПМП.

• Робота за трудовою угодою – необхідно мати контракт з роботодавцем, який подасть на працівника запит для оформлення довгострокової візи. Заява розглядається 1,5 місяця. Дозвіл видають на 1 або 10 років.

• Відкриття бізнесу – на підставі французького права необхідно відкрити фірму або представництво чи філіал української фірми, подати заяву на карту комерсанта (розглядається 5-7 місяців), стати керівником у власній фірмі та на підставі цього оформити дозвіл на проживання. Якщо фірма буде прибутковою, то через 5 років можна претендувати на громадянство Франції.

• Оформлення дозволу для фінансово незалежних громадян без права на роботу – надається іноземцям, які підтвердять фінансову незалежність і стабільне джерело доходу, що дозволяє проживати у Франції без необхідності працювати там. Мінімальний щомісячний дохід: від 2,000€.

• Навчання – дуже популярний та доступний варіант переїзду до Франції, адже навчання тут коштує досить помірно, студентів-іноземців приймають до ВНЗ без обмежень. Якщо себе зарекомендувати під час навчання, то можливо отримати роботу після закінчення навчального закладу.

• Оформлення дозволу на проживання при покупці нерухомості – документ видається терміном на 1 рік із можливістю подовження. Проте, варто зазначити, що працювати на підставі даного дозволу не дозволяється.

• Паспорт-талант – дозвіл для іноземців, які можуть зробити значний внесок у французьку економіку, культуру, науку або спорт.

• Можливість проживання на території держави для пенсіонерів.

Як оформити та на який термін видається дозвіл на проживання у Франції?

На першому етапі Вам видадуть довгострокову візу категорії D терміном на 1 рік. Оформлювати ПМП можна через 3 роки проживання в країні (у деяких випадках, за прискореною процедурою через 1 рік). Дозвіл на проживання видається на термін до 10 років, найчастіше на максимальний термін оформлюють документ для вчених, діячів мистецтва, інших талановитих працівників та подружжя громадян Франції.

Документи на візу оформлюють у посольстві Франції. На другому етапі необхідно зареєструватись в Офісі з питань інтеграції та імміграції. Продовженням посвідки займається представництво Офісу за місцем проживання.

Основні вимоги для отримання дозволу на постійне місце проживання у Франції

• Наявність житла – придбане у власність або орендоване за довгостроковим договором.

• Французька мова – мінімум на розмовному рівні.

• Фінансова стабільність – необхідно бути працевлаштованим у Франції (мати відповідний трудовий договір) або мати інше джерело доходу, з розрахунку 2000€ на місяць.

• Відсутність судимості і боргів.

• Вік старше 18 років.

І на останок, якщо Ви вже перебуваєте у Франції, обовязково приєднуйтесь до акцій в підтримку України, що організовує українська діаспора у Франції!


Разом ми переможемо! Слава Україні!

На світлині Володимир Когутяк, віцепрезидент Об’єднання українців Франції (Union des Ukrainiens de France)

Схожі публікації

Залишити коментар