Українці в Торонто вшанують память жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні

від Стожари

Конґрес Українців Канади, відділ Торонто запрошує українську громаду на Панахиду по вшануванню жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомив референт Референтури преси УКТ «Просвіта» в Аргентині, член управи Конґресу українців Канади – відділ Торонто Хав’єр Апонюк Савич.

Панахида по вшануванню жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, відбудеться в суботу, 26 листопада 2022 р. на Exhibition Place, біля Меморіалу жертвам Голодомору на 100 Princes’ Blvd., Toronto.

Початок панахиди – о 15:00.

Нагадаємо, День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Традиційно в цей день українці в різних містах світу відвідують поминальні богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні.

Канада стала першою країною, яка визнала Голодомор геноцидом українців ще в 2008 році. Відтоді в парламенті країни регулярно проходять офіційні заходи з вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Як раніше повідомляв портал української діаспори “Стожари”, перший у світі пам’ятник жертвам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні було відкрито 23 жовтня 1983 року в Едмонтоні (Альберта, Канада).

Монумент було споруджено у 1983 році з ініціативи Едмонтонського відділу Комітету українців Канади. Автор – Людмила Темертя з Монреаля, мати якої пережила Голодомор. Пам’ятник виконано у формі надірваного кола, що символізує навмисно розірваний життєвий цикл. Зморені руки підняті у спротиві та благають про закінчення тортур. На пам’ятнику міститься напис англійською та французькою мовами: “На вічну пам’ять мільйонам, хто загинув під час голоду-геноциду, спричиненим в Україні радянським режимом у Москві у 1932 – 1933 роках. Стіймо на сторожі супроти тиранії, насильства, не людяності”. Ще до встановлення пам’ятника Посольство СРСР в Канаді висловило свій протест.

19 жовтня окупанти демонтували меморіал жертвам голодомору в Маріуполі, що був встановлений у 2004 році в центрі міста.
В Британії віднайшли унікальні листи про Голодомор в Україні , ці листи є унікальним свідченням та важливим джерелом інформації про 1930-ті в Україні, та безпосередньо про умови життя робітників під час Голодомору.

Схожі публікації

Залишити коментар