«День збірної України з футболу» в США

На початку 1990-х років збірна України з футболу грала перші свої офіційні та товариські матчі. У сезоні 1992 року, 27 червня, збірна України зіграла другий свій товариський матч. Цього разу зі збірною США. Хоча цей матч мав статус товариського, однак резонанс він мав величезний й гучний.

Саме заради цього матчу в США було проголошено «День збірної України з футболу»!

Як це було я зараз опишу. Отже, приїзд українців до США мав значний розголос як серед вболівальник, пересічних громадян й зокрема української діаспори, а також представників державної влади.

Був створений Підготовчий комітет зустрічі футбольних збірних України та США. До складу комітету були долучені відомі американські футболісти та функціонери, які мають український родовід: Євген Чижович – директор з питань підготовки, Мирон Стебельський та Омелян Твардовський (усі члени Проводу Української Спортової Централі Америки та Канади).

Напередодні приїзду українців Підготовчий комітет отримав звістку про те, що день 27 червня, в якому відбудеться матч збірних, буде проголошений губернатором Джемсом Флоріо «Днем збірної футболу України»!

Окрім цього, візитом збірної України зацікавилось чимало місцевих політичних, бізнесових, спортових, культурних, громадських інституцій. Навіть сенатор Білл Бредлі надіслав до Проводу УСЦАК лист-привітання для українських футболістів.

Про ретельну підготовку до матчу свідчить той факт, що 22 травня у домівці УСВТ «Чорноморська Січ» відбулась чергова зустріч Ділового комітету УСЦАК з представниками Промоційної комісії футбольної асоціації США. Головні тези зустрічі:

– полагоджено ряд справ «у зв’язку з історичною зустріччю футбольних репрезентацій ЗСА і України»;

– члени Промоційної комісії задоволені співпрацею з УСЦАК та з Діловим комітетом, який очолює Євген Чижович;

– підготовка відбувається згідно плану;

– велике зацікавлення матчем як серед української громади, так і серед американців;

– продаж квитків «б’є рекорди».

Програма зустрічі та змагань (у США збірна України мала зіграти один матч, у Сальвадорі другий) мали свої «родзинки». Зокрема, 26 червня в Рамада готелі має відбутись вітальний банкет, а майстром церемонії буде Северин Палидович (мені пощастило зробити інтерв’ю з паном Северином у проекті Спортивний родовід):

Як зазначив Євген Чижович у підготовці до цієї зустрічі задіяно багато осіб. Значення змагань мають не лише спортивні, а й політичні, дипломатичні, міждержавні. Ще до гри про матч знають і візьмуть участь в урочистостях визначні особи: політики, конгресмени, сенатори, запрошені амбасадори України у Вашингтоні та ООН у Нью-Йорку, зірка Голівуду Джек Паланс-Палагнюк (має український родовід).

За ради гарної підготовки цієї історичної зустрічі, Провід УСЦАК відклав заплановані українські спортові ігрища молоді та інші заходи. Бо вони мали відбутися у той самий час.

За словами голови УСЦАК Мирона Стебельського: «Наша Централя і спортова громада довго змагалися за право України вийти на світову арену під своїм блакитно-жовтим прапором, самостійно. Тепер усі ми, що дожили до цього блаженного часу, зобов’язані допомагати й закріплювати спортову самостійність України».

Дійсно українському спорту й зокрема збірній потрібна була допомога. Бо з якогось дива, а точніше з москви з’явились певні перепони у видачі віз футбольній збірній Україні!!! рашисти ніколи не заспокоюються.

Пан Чижович розповідав: «Була небезпека, що гра не відбудеться. Багато було труднощів, які нам довелося подолати, щоб зустріти команда тут». Виявляється Федерація футболу США подала запрошення для команди України через посольство США в москві (бо в Україні в посольстві США ще не було бюро для видачі віз), але це не підходило для типу візи, необхідний для в’їзду в США. «Прийнято рішення у Федерації футболу України, в Києві, не летіти, тому що лише кілька годин були залишені перед вильотом рейсу та віз досі не було», згадував пан Чижович. «Нам довелося діяти швидко, щоб виправити ситуацію, мій брат дзвонив у посольство у Вашингтоні і в москві, і зі свого боку у Києві я намагався переконати команду не розпускатися».

Зусиллями українців в США та за допомогою канцелярії віце-президента Д. Квейла справу було полагоджено.

Отже, перешкоди було подолано і виліт збірної України відбувся, але без кількох ключових гравців, бо вони не змогли вчасно отримати візу!!! Бо, знову повторюсь, візи видавало бюро посольства США у москві!

Через ці перешкоди українці прибули до США не 24, а  26 червня, а наступного дня вже гра. Тобто майже без відпочинку, адаптації, тренування українські футболісти мали грати. Окрім цього, на 25 червня був запланований урочистий бенкет, який довелося перенести на 27 червня вже після матчу.

Матч відбувся за графіком. Результат гри – 0:0. Нічия, як стверджують експерти, в першу чергу на користь Україні ніж США. Глядачів відвідало матч – 11 815. Це був значний успіх організаторів, бо матч викликав справжній ажіотаж у вболівальників. Цьому сприяла активність української громади в США. Пан Чижович сказав, що ми заохочуємо всіх українських любителів спорту відвідати гру, прихопивши з собою український прапор: «Якщо ми заповнимо стадіон, ми можемо довести Олімпійському комітету та ФІФА, що українська футбольна команда заслуговує довіри і має американську підтримку. Якщо це станеться, для збірної України будуть відкриті двері на майбутню участь у високоякісних міжнародних турнірах».

Після матчу відбулась прес-конференція, на якій виступив головний тренер збірної України Віктор Прокопенко: «Це було приголомшливо. Успіх для української команди. Це вперше ця команда, яка укомплектована з професійних гравців з України, грала разом як справжня команда».

Увечері відбувся урочистий банкет з привітаннями та подарунками. Передав привітання Президента України Леоніда Кравчука, посол України у Вашингтоні Олег Білорус й зазначив: «Ми вперше таке святкуємо офіційно з вивішеним українським прапором пліч-о-пліч з американським прапором на сьогоднішньому заході».

Слова вітання висловив голова УСЦАК Мирон Стебельський й вручив представникам федерації України з Фонду відродження спорту в Україні 3 000 доларів.

Від УСВТ «Чорноморська Січ» пожертву у сумі 500 доларів передав українським футболістам Омелян Твардовський.

Директор готелю Рамада Орест Федаш (відомий спортовець) подарував федерації цінну апаратуру.

Також вітальні слова й пожертви здійснили Олександр Скоцень (відомий футболіст),  Іван Бурдник очільник Конгресу Українського Комітету Америки, Роман Колісник голова спортового товариства «Україна» в Торонто, Левко Голубець представник Пласту та багато інших представників української громади

Допомогу в організації приїзду й подарунки українським футболістам надала Федерація футболу США й місцеві політичні діячі.

Про цю історичну футбольну подію в США масштабно писала місцева преса, а безпосередньо матч транслювався на всю країну.

Схожі публікації

Залишити коментар