В Україні з’явився комедійно-освітній вебсеріал, який розвінчує поширені міфи про медицину

від Комарі Альберт

У листопаді в Україні презентували комедійно-освітній вебсеріал про доказову медицину. Проєкт складається з 12 епізодів та через гумор розвінчує популярні серед українців міфи й стереотипи про медицину.

Про це розповіла команда ShoTam Production, яка і створювала цей серіал.

Перший реліз серіалу відбувся за два дні до повномасштабного вторгнення – 22 лютого. Після цього випуск серій зупинили – на той час більш актуальним було оперативно інформувати українців про перебіг подій в країні та розповідати, як фінансово підтримати свою армію.

Втім, автори проєкту зауважили, що “нетрадиційна” медицина процвітає й під час війни, тож вирішили посилити медичний фронт новим освітнім продуктом.

“Такі проєкти актуальні завжди, а в умовах війни – особливо. Через бойові дії медична система перевантажена. Тисячі поранених потребують лікування. Медицина перемикається на допомогу воїнам і вимушеним переселенцям. А отже, зростає й навантаження на лікарів, які залишилися в країні. І чого вони точно зараз не потребують – це боротьби із наслідками самолікування чи застосування методів народної медицини”, – розповів співавтор ідеї Сергій Колесніков.

У центрі сюжету – фанатка доказової медицини та представниця нового покоління українських медиків Яся, сімейний лікар старої формації Пилип Антонович і постійний пацієнт районної лікарні, таксист-іпохондрик Валєрчик.

Впродовж усього серіалу Яся намагається спростувати найпоширеніші медичні міфи, зокрема про вакцинацію, дієтичні добавки, антибіотики, вегетосудинну дистонію і захворювання, що передаються статевим шляхом.

Автори проєкту наголошують, що намагалися обрати ті проблемні питання й захворювання, які українці найчастіше намагаються лікувати в обхід офіційної медицини.

Над пошуком головних стереотипів працював сценарист Олександр Дьомін. За його словами, щоб виокремити найбільш популярні вигадки, довелося моніторити не тільки профільні сайти, а й коментарі в соціальних мережах.

“Насправді таких тем дуже багато, адже в останні роки люди стали довіряти незрозумілим джерелам в інтернеті більше, ніж офіційній медицині. Ці упередження істотно уповільнюють розвиток нашої країни. Пандемія коронавірусу показала, який відсоток людей не довіряє доказовій медицині. Сподіваюся, Яся допоможе бодай трохи змінити ситуацію”, – каже Олександр Дьомін.

Головну роль “променя світла доказової медицини” зіграла учасниця “Жіночого Кварталу” та ряду гумористичних шоу Олександра Машлятіна. Роль лікаря старої “закалки” Пилипа Антоновича дісталася українському актору й телеведучому, заслуженому артисту України Валерію Астахову. А ось “вічного пацієнта” зіграв актор театру та кіно Володимир Кравчук.

“У ролі Валєрчика ми відразу бачили Володимира Кравчука, тобто фактично писали образ під нього, хоча сам Володимир про це навіть не здогадувався. На роль Пилипа Антоновича було кілька кандидатур, але Валерій Астахов завдяки своїй харизмі обійшов усіх конкурентів. Однак найбільше акторів ми перебрали на роль Ясі. Десятки людей! Лишався вже тиждень до зйомок, аж тут ми знаходимо Олександру Машлятіну – і це просто неймовірно!”, – констатує виконавчий продюсер серіалу Сергій Колесніков.

Ідея “Ясі” виникла у шоуранерів серіалу й засновників медіа “ШоТам” Сергія Колеснікова та Артема Іпатова ще кілька років тому, які звернули увагу на те, що доказова медицина програє у війні з міфами, і одна з причин – надто складний формат аргументації порівняно з “новинами” адептів нетрадиційної медицини.

“Ми помітили, що міфи про нетрадиційну медицину поширюються в максимально простій формі: “Болить горло чи нежить – подихай над картоплею, температура – біжи купувати антибіотики”. А ось правдива інформація подавалася в форматі нудних бюлетенів й складних пояснень від експертів. Тому ми вирішили загорнути факти в комедійний формат, поговорити з глядачами максимально зрозумілою мовою, висміяти всі фейкові нісенітниці через комічні ситуації. Вебсеріал про Ясю – це наш внесок у розвиток доказової медицини в Україні”, – зазначає співавтор ідеї Сергій Колесніков.

Щоб втримати увагу глядачів, команда серіалу обрала стислий формат: кожна з серій триває лише 2-3-хвилини. За цей час головна героїня не лише спростовує один із міфів, а й встигає навести аргументи з надійних та перевірених джерел.

“Звісно, така тривалість епізодів стала справжнім викликом для команди. Проте ми зібрали професійних акторів з величезним досвідом, тому знімальний процес, який тривав цілу добу, пройшов легко, невимушено й комфортно для всіх”, – підсумовує режисер Мітя Шмурак.

Перша серія, в якій Ясі розкриває “вакцинальну змову” Валєрчика і Пилипа Антоновича, можна переглянути на YouTube, в Instagram та Facebook. Прем’єра другого епізоду запланована на 11 листопада. Третя серія вийде онлайн 22 листопада.

Вебсеріал “Яся знає краще” створили за підтримки проєкту Transformation Communications Activity. Команда ShoTam Production отримала фінансування на зйомки, перемігши в конкурсі соціально вагомого контенту про єдину та різноманітну Україну PITCH UA 3.

Нагадаємо, українсько-французька історична драма «ШТТЛ» отримала одну з найвищих нагород – приз глядацьких симпатій на Римському міжнародному кінофестивалі.

Ми також повідомляли, що у межах Національного туру «Кіно заради Перемоги!» відбулося 906 кінопоказів у 170 населених пунктах та військових частинах у 18 областях України.

Схожі публікації

Залишити коментар