Українсько-французький фільм «ШТТЛ» нагороджено на Римському кінофестивалі

Українсько-французька історична драма «ШТТЛ» отримала одну з найвищих нагород – приз глядацьких симпатій на Римському міжнародному кінофестивалі.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Держкіно.

«Українсько-французька історична драма «ШТТЛ» отримала одну з найвищих нагород – приз глядацьких симпатій – на Римському міжнародному кінофестивалі, який проходив в італійській столиці з 13 до 23 жовтня 2022 року», – йдеться в повідомленні.

Стрічка була представлена в конкурсній секції кінофестивалю «Прогресивне кіно – бачення світу завтрашнього дня». Серед 16 ігрових, документальних та анімаційних картин з різних країн світу глядачі віддали свої симпатії саме «ШТТЛ».

У центрі сюжету «ШТТЛ» – історія кохання юних мешканців штетлу (містечко на ідіш) на Львівщині на тлі драматичних історичних подій. Юна і Мендель борються за своє щастя та можливість бути разом попри волю батьків, а допомагає їм українець Дем’ян. Все це відбувається у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів. Історична основа фільму – доля містечка Сокаль на Львівщині, яке було знищене німецькою армією.

Зйомики відбувались влітку 2021 року. Спеціально для зйомок історичного фільму на Київщині збудували штетл – типове єврейське поселення, яке існувало у Східній Європі до Другої світової війни. Від України за виробництво відповідала кінокомпанія UPHub за участі Apple Tree Vision, зі французької сторони партнером виступила компанія Forecast Pictures.

У якості консультанта з ідиш-культури задіяли американського експерта з юдаїки Лілі Росен, яка також консультувала відомий серіал Unorthodox виробництва Netflix.

Над фільмом працювала інтернаціональна команда: автор сценарію і режисер-постановник – Еді Уолтер (Франція), оператор-постановник – Володимир Іванов (Україна), художник-постановник – Іван Левченко (Україна).

Як повідомлялося, фільм «Битва за Україну» («Fight for Ukraine») знятий у місті Кам’янці-Подільському на Хмельниччині отримав приз глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі Cannes International Independent Film Festival.

Схожі публікації

Залишити коментар