Петро Сметана – український митець, виставки якого одночасно відбулися у Венеції і Львові

від Комарі Альберт

У львівській картинній галереї “Зелена канапа” відбулася виставка живопису “Венеційська колекція” відомого українського художника Петра Сметани. Мова йде про митця, який сьогодні виставкою “Воскресіння” презентує Львів на Венеційському бієнале. 

Власне, за 127 років існування цієї найповажнішої  у світі європейського мистецтва ініціативи Львів представлено уперше.

А трапилася ця знакова як для міста, так і для всієї України подія завдяки ініціативності очільниці галереї “Зелена канапа”, мистецтвознавиці та кураторки проєкту “Воскресіння” Олесі Домарадзької, яка не побоялася подати власну кандидатуру на кураторство українського павільйону в межах бієнале і в підсумку отримала пропозицію від Європейського культурного центру представити львівського митця в паралельній програмі-сателіті.

Виставку Петра Сметани у Венеції її кураторка Олеся Домарадзька презентувала спільно зі співорганізаторкою та засновницею проєкту “Під зорею Пінзеля” Івоною Лобан попри те, що самого художника на відкритті його  “Воскресіння” у Венеції не було через особливості перетину кордону в умовах війни в Україні.

Львівську експозицію у “Зеленій канапі” склали картини Петра Сметани, які художник підготував як подяку меценатам, що уможливили доїзд виставки “Воскресіння” до чи не найромантичнішого італійського міста. 

“Це – незапланована виставка, – розповідає Олеся Домарадзька. – Була домовленість, що люди, які нам фінансово допоможуть з усіма організаційними справами, у підсумку отримають картину від Петра. Петро Сметана слова дотримав: 15 картин для 14 меценатів (одна картина -“вільна пташка”, а раптом хтось захоче її придбати, щоби допомогти нам належним чином доставити “Воскресіння” з Венеції додому). З одного боку, можна було ці роботи просто роздати їхнім майбутнім власникам, але з іншого – як галерист, я не могла не показати їх ширшим колам.  Отож вишукану “Венеційську колекцію” Петра Сметани буквально втиснула у наш неймовірно щільний виставковий графік”.

Варте уваги, що мова йде про картини, які намальовані спеціально для людських осель. А відтак, які не мають нічого спільного з концептуальним “Воскресінням” (про руйнацію архітектури через людське недбальство та через війну), хіба за винятком професіоналізму, з яким створені. Гірські, міські та морські пейзажі, квіти – Петро Сметана профігурував як майстер, який і в цих царинах почувається органічно.

До речі, у Венеції його “Воскресіння” експонуватиметься до 27 листопада. Як зізналася Олеся Домарадзька, на закриття проєкту за допомогою фотомитця Романа Шишака вони підготували атмосферний фільм про Петра Сметану, який запрезентують на приуроченому завершенню цьогорічного бієнале фестивалі фільмів. Фільм знятий українською з англійськими субтитрами. 

“Я щиро хочу, щоб арт-ринок став прозорішим, – ділиться Олеся Домарадзька. – Відтак “Венеційська колекція”, зрештою, як і представлення у Венеції Петрового “Воскресіння” – це свого роду навчальний процес для інших, коли всі карти відкриті. А поява Львова у Венеції з проєктом, який так потужно і – головне – тематично прозвучав в часи війни  – це наша культурна дипломатія, завдяки якій Україна і світ стали ближчими”.

Україна має на Венеційській бієнале свій павільйон, починаючи з 2001 року завдячуючи зусиллям Богдана Ступки. Але оскільки, як правило, Україну на цій події завжди представляють кияни, власну кандидатуру на кураторство українського павільйону в межах бієнале подала львівська мистецтвознавиця, художниця, очільниця галереї “Зелена канапа” Олеся Домарадзька.

Утім не виграла. Натомість отримала пропозицію від Європейського культурного центру представити львівського митця в паралельній програмі-сателіті.

Олеся Домарадзька погодилася й вибрала творчу особистість Петра Сметани – дуже цікавого, молодого й уже знаного митця. Відтак у Palazzo Mora “Воскресіння” Петра Сметани експонуватимуть до 27 листопада, прогнозована відвідуваність –  600 тис. – 1 млн глядачів.

Вразило відвідувачів бієнале і те, що зараз відбувається в Україні. Вразило настільки, що люди буквально з коліс організовують акції на підтримку України чи збір допомоги нашим військовим. Приміром, корейська художниця, яка підготувала проєкт, присвячений війні кількадесят років тому в її рідній країні, зробила окремий акцент, що все пережите її народом сьогодні переживає народ України.

А відомий блогер, фотограф і руфер (який підкорює неймовірні висотки) Віталій Раскалов передав на ЗСУ 2 мільйони доларів, зауваживши, що з нього навряд чи вийшов би добрий вояка, але зате знає, як заробити “грубі” гроші й у такий спосіб допомогти українцям.

Нагадаємо, в австралійському Сіднеї відбулася неймовірна виставка творів мистецтва “Справжній синій та трохи Yellow UNITED”, яку організували представники української діаспори. Майже двадцять українських та австралійських художників представили свої твори, що присвячені Україні та її боротьбі проти російських загарбників.

Схожі публікації

Залишити коментар