До рф незаконно депортували тисячі українських дітей

Варто зазначити, що лише у Краснодарському краї росії віддали на всиновлення понад тисячу українських дітей, яких незаконно вивезли із захопленого окупантами Маріуполя. Ще близько 300 депортованих дітей перебувають в установах тримання.

Про це свідчить інформація на сайті Управління з питань сім’ї та дитинства Краснодарського краю.

У повідомленні йдеться, що діти, яких російські окупанти вивезли з розбомбленого українського портового міста, тепер проживатимуть у Тюмені, Іркутську, Кемерові та Алтайському краї.

Крім того, ще понад 300 українських дітей наразі “в черзі на всиновлення”. Вони перебувають у спеціалізованих установах Краснодарського краю.

Для заохочення росіян усиновлювати незаконно вивезених з України дітей, їм пропонують одноразову виплату материнського капіталу та держдопомогу. Крім того, їм обіцяють виплачувати по 20 тисяч рублів за кожну всиновлену дитину та понад 150 тисяч – за дитину з інвалідністю, а також дитину, старшу за сім років, та за всиновлення рідних братів чи сестер.

За даними радниці-уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼї Герасимчук, росіяни, загалом з різних окупованих ними регіонів України, незаконно депортували 5754 дітей до росії.

Також відомо, що рф готує зміни до законодавства, які дозволять росіянам усиновлювати українських дітей за спрощеною процедурою. 

Зокрема, МЗС України просить відкрити кримінальну справу проти російської омбудсменки Марії Львової -Бєлової, яка  усиновила хлопчика, якого окупанти незаконно вивезли з Маріуполя. Окрім цього, вона сприяла незаконному всиновленні в РФ ще близько 350 дітей із захоплених регіонів Донбасу.

«Вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій України в РФ і подальше їхнє всиновлення росіянами порушують законодавство України, Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року. А — також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей», —заявили в МЗС України.

На пресконференції 26 жовтня Львова-Бєлова підтвердила, що усиновила хлопчика.

«Свого сина я побачила, коли евакуювали з Маріуполя групу з 31 дитини», – сказала Львова-Бєлова.

Львова-Бєлова поділилася статистикою, згідно з якою всього загарбники вивезли із зони проведення так званої «спеціальної військової операції» до двох тисяч дітей-сиріт. 350 сиріт із Донецької та Луганської областей вже незаконно усиновлені і розселені в 16 регіонах Росії. А ще більше тисячі очікують на незаконне усиновлення. 

Омбудсмен попередила, що незабаром інформація про них буде розміщена в державному банку даних країни-терористки і стане доступною для всіх кандидатів в усиновлювачі та опікуни вкрадених дітей.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що рашисти примусово вивозять дітей з інвалідністю, які проживають в Олешківському дитячому будинку-інтернаті Херсонської області, до Криму. Зокрема вже вивезено 12 вихованців комунального закладу.  

Також гауляйтери тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей збираються вивезти українських дітей до захопленого Криму та росії.

До слова, днями російський пропагандист, ведучий державного телеканалу RT Антон Красовський у ефірі свого шоу закликав топити українських дітей.

Нагадаємо, станом на 1 вересня – у Маріуполі окупанти не змогли відкрити школи, а до Мелітополя завезли 500 вчителів з рф.

Схожі публікації

Залишити коментар