Україна представила НАТО власну систему керування боєм у реальному часі

На щорічному закритому заході НАТО Tide Spirit презентували українську систему ситуаційної обізнаності Delta, що забезпечує військових різноманітними даними про противника та координацію сил на полі бою.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Йдеться про унікальну українську розробку – систему Delta. Цей програмний продукт розробляють в Центрі інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони за підтримки Мінцифри та іноземних союзників.

Україна представила НАТО власну систему керування боєм у реальному часі

За словами розробників, Delta забезпечує об’ємне розуміння простору бою в режимі реального часу, інтегрує інформацію про противника від різноманітних сенсорів та джерел, в тому числі – розвіддані, на цифровій мапі, не потребує додаткових налаштувань і може працювати на будь-якому пристрої – ноутбуці, планшеті або в мобільному телефоні.

«Починаючи з 2017 року ми брали участь у Tide Hackaton, Tide Sprint i CWIX – у найкращих інкубаторах інновацій і технологій, які ми намагаємося тепер впровадити як частину нашої національної системи Delta, що допомагає нам перемагати у цій війні проти Росії», — розповів один з розробників програми майор Артем Мартиненко.

Платформа та сервіси Delta побудовані за стандартами НАТО, тож система є сумісною з аналогічними рішеннями, що використовують армії країн-членів Альянсу.

«Delta є чудовим прикладом того, як Україна та НАТО можуть співпрацювати, спільно розвиватися та отримувати взаємну вигоду. Україна прагне стати невід’ємною частиною організації. Наша армія вже впроваджує новітні стандарти НАТО. Але що ще важливіше, ми перебуваємо в процесі тестування та впровадження нових стандартів для НАТО», – зазначив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Як повідомлялося, Швейцарія виділить 15 млн франків (в еквіваленті — майже 15 млн доларів) на розвиток цифровізації в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар