Зеленський зробив гучну заяву на Парламентському саміті міжнародної Кримської платформи

24 жовтня у хорватському Загребі в будинку Національної бібліотеки розпочався Перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи.

Про це пловідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

У середу 25 жовтня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та голова Сабору Республіки Хорватія Ґордан Яндрокович, як організатори саміту, зустріли спікерів парламентів десятків країн.

Під час основної частини саміту плануються виступи усіх учасників. 

Напередодні у Загребі, в межах саміту, було проведено експертну дискусію з проблем деокупації Криму, загальної ситуації з правами людини на окупованих територіях.

Як зауважив Стефанчук в ефірі телеканалу «Рада», учасники парламентського саміту Кримської платформи обговорюватимуть, окрім безпосередньо Криму, питання світової безпеки, майбутню відбудову України та подальший тиск на росію.

До присутніх на саміті звернувся також Президент України Володимир Зеленський. Президент висунув ідею щодо звільнення територій Молдови, Грузії та Японії, що тимчасово перебувають під контролем росії.

За словами глави держави, саме цей майданчик може стати стартом для реалізації зазначених проектів.

«Ми повинні зробити формат Кримської платформи стартом для інших гуманітарних і дипломатичних платформ, які сприятимуть деокупації інших територій, які колись були поневолені – від Придністров’я,  та Абхазії до Північних територій (Курильські острови),— закликав Зеленський.

При цьому він додав, що «відродженням справжнього миру» може розпочатися саме з визволення українського Криму.

«Російський потенціал агресії буде знищено докорінно, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – у містах та селах Криму. Крим має бути звільнений від його використання Росією в якості плацдарму. Тоді світ відчує, що втрат більше не буде, а люди відчують, що світ стає безпечнішим», — наголосив президент.

Варто зазначити, Саміт завершиться підбиттям підсумків й оголошенням тексту фінальної заяви.

Як повідомлялося, Делегація Світового конгресу українців (СКУ) бере участь у роботі експертного рівня та долучається до важливих дискусій за участі близько 400 політичних діячів з усього світу в межах саміту Міжнародної Кримської платформи.

Схожі публікації

Залишити коментар