Організація “Liberty Ukraine” передала з Америки гуманітарну допомогу для українських військових

від Комарі Альберт

Українська поетка та перекладачка Альбіна Позднякова вже понад 8 років живе у США, проте з початком повномасштабного російського вторгнення вона активно включилась у допомогу рідній країні.

Події, заходи, акції, виставки, читання віршів, живі ланцюги – щотижня українська громада в США нагадує про війну в Україні, збирає допомогу та говорить світові про хоробрих українців, які невпинно борються з агресором. 

“Ми багато працюємо в Остіні (штат Техас, США) у нашій громаді, – розповідає Альбіна Позднякова. – Кожні вихідні дівчата збираються під Капітолієм, це – центральна будівля в Остіні, і роблять дуже різні заходи. Зараз стараються більше проводити мистецькі акції, наповнені щоразу новим змістом. Бо для того, щоб люди звертали увагу та приходили, потрібно щоразу робити щось нове”.

До подій українців долучаються й інші, зокрема дуже активно – польська спільнота в Америці.

“Щороку у США восени проходить великий польський кінофестиваль і цього року вони залучають також і нас. Фестиваль передовсім висвітлює соціальні проблеми. Це – художнє кіно, яке говорить про складні проблеми. Часом – важке, але дуже потрібне. Цього разу серед подій будуть і українські акції”, – каже Альбіна.

Остінська спільнота українців від початку великої війни також змінилася – виросла. Сюди приїхали ті, хто вимушено залишив Україну через російське вторгнення.

“Оскільки це все ж дуже далеко, то небагато є людей, які приїжджають з нуля. Частіше це ті, хто раніше планував, думав про переїзд, вони переїжджають разом зі своїми бізнесами, мають збереження, щоби влаштуватись. Найчастіше – це чиясь родина, бо у США має бути хтось, хто за тебе поручиться, що він тебе знає, підтримає, за потреби профінансує. Навіть, якщо фінансуєш себе сам, все одно повинна бути людина, яка буде запорукою на місці”, – пояснює відома поетка.

Також активістки в Америці планують випустити календар за зразком українського “Так, як відьма скаже”, до зйомок уже долучилася й Альбіна.

“Дівчата в Остіні вирішили зробити свою версію, залучаючи українок, які живуть у США. Тобто збираються різні українки, можливо, й українці, ми ще над цим думаємо. До нас приїхала жінка, яка дуже гарно малює різні автентичні образи, – додає вона. – Плануємо завершити всі зйомки до кінця місяця і вже зверстати його, аби на наступний рік календар був готовим”.

Говорять про Україну й у школах. Діти Альбіни – двоє синів та дочка – залучені у контекст українських подій: “Усе, що я роблю, я роблю із дітьми. Вони переживають це по-своєму, що видно за малюнками – це суцільні танки, байрактари, військові”.

Зараз, уперше за 8 років, Альбіна Позднякова приїхала до України.

“Мені дуже хотілося бути тут, відчути Україну, обійняти близьких, читати свої вірші тут. Відчуваю, як даю свою підтримку людям та відчуваю взаємність від людей”, – ділиться авторка враженнями першого приїзду за такий тривалий час і в такі неспокійні часи. 

А приїхала вона також не з порожніми руками. Організація “Liberty Ukraine” упродовж усіх місяців збирає гуманітарну допомогу. Часто це медикаменти, турнікети, одяг для бійців. Тож, із собою поетка везла 5 великих валіз потрібних на фронті речей.

“Це – медикаменти, турнікети, а також зимовий одяг та взуття. Передовсім одяг та взуття нестандартних розмірів, які  складніше знайти чи дістати. Всі речі поїдуть одразу на фронт”, – пояснює Альбіна.

Нагадаємо, як ми повідомляли, відомі українські письменниці Альбіна Позднякова та Катерина Міхаліцина читали у Львові вірші у той час, як усі охочі могли долучитись до плетіння сіток для ЗСУ!

Схожі публікації

Залишити коментар