Унікальну бібліотеку Олекси Коссака отримав Прикарпатський університет

від Комарі Альберт

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, який базується в Івано-Франківську, отримав 218 книжок із бібліотеки відомого коломийського адвоката і громадського діяча Олекси Коссака.

Підручники університету передав внук Олекси Коссака Богдан Волошинський.

Бібліотека Олекси Коссака налічує 218 книг 1870-1940 років видання (на німецькій, польській, французькій мовах) і каталог-картотеку до них. Серед видань є, зокрема “Право Австро-угорської імперії”, “Право Республіки Польща”, а також австрійські, німецькі, французькі, українські політико-правові видання зазначеного періоду. Зауважують, що серед книг є видання, що збереглися в Україні в обмеженій кількості (2-3 примірники).

Книги, які отримав Прикарпатський університет, стануть у пригоді насамперед тим студентам та викладачам, які у своїх наукових роботах досліджуватимуть право країн Європи та порівнюватимуть його із законодавством України. 

Зараз книги експонують у приміщенні науково-юридичного інституту Прикарпатського університету і надалі зберігатимуть їх у науковій бібліотеці закладу вищої освіти.

Олекса Миколайович Коссак народився 3 червня 1887 року в м. Дрогобичі (нині — Львівська область).

Навчався у Дрогобицькій гімназії та Львівському університеті на правничому факультеті (1905—1909), у 1912 році отримав науковий ступінь доктора права. Адвокатську практику проходив у 1913 році у місті Снятин в адвокатській канцелярії доктора Івана Семанюка, українського письменника-новеліста (літературний псевдонім – Марко Черемшина).

1913 року одружився з Оленою Курп’як, дочкою греко-католицького священика о. Ілярія Курп’яка, пароха с. Карлів на Снятинщині.

З початком першої світової війни у чині хорунжого був мобілізований до австрійської армії, пораненим узятий у російський полон (1914—1921). Період полону перебував у Сибіру, зокрема, 1920 року жив у Красноярську.

У 1921 році повернувся з Росії в Галичину. 1923 року відкрив власну адвокатську канцелярію в Коломиї, яку провадив до вересня 1939 року.

Під час німецької окупації краю протягом листопада 1941 року — лютого 1942 року працював референтом опіки над молоддю в Українському окружному комітеті у Коломиї. 10 лютого 1942 року заарештований гестапо у справі молодіжної організації ОУН і ув’язнений близько десяти місяців у тюрмах Коломиї і Чорткова.

27 листопада 1942 року у числі 56 українських в’язнів чортківської тюрми  розстріляний окупантами на полі між м. Чортковом і с. Ягільницею на Тернопіллі і там же ж похований у братській могилі страчених.

Останки страчених, зокрема й Олекси Коссака, у вересні 2017 року були ексгумовані працівниками Меморіально-пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» і з належними церковними та військовими почестями, за участю представників уряду і керівництва обласних рад та обласних державних адміністрацій Тернопільської, Львівської й Івано-Франківської областей, урочисто перепоховані на старому міському цвинтарі у місті Чорткові 19 листопада 2017 року.

Нагадаємо. у Чернівцях перевидали книгу “Буковина. Її минуле і сучасне”. Це репринтне видання унікальної праці буковинських авторів-емігрантів 1956 року.

Схожі публікації

Залишити коментар