Народ України отримав премію Сахарова від Європейського парламенту

Європейський парламент присудив премію Сахарова – головну нагороду ЄС у сфері прав людини – народу України.

Про це повідомила президентка Європарламенту Роберта Метсола.

У своєму виступі вона наголосила, що останні дев’ять місяців українці героїчно захищали не лише себе й власну батьківщину, а й усю Європу.

«Вони ризикували життям, захищаючи цінності Європи: свободу, демократію, верховенство права. Нема більш нікого, хто більше заслуговує на цю нагороду», – додала пані Метсола.

Цьогорічними претендентами на премію Сахарова, крім українського народу, також були Джуліан Ассанж, один із активістів організації WikiLeaks, та Колумбійська комісія правди.

Варто зазначити, Премія Сахарова за свободу думки – це щорічна відзнака Європейського парламенту, започаткована 1988 року. Нагороду вручають за досягнення у сферах захисту прав людини, розвитку демократії, поваги до міжнародного законодавства та захисту прав меншин.

Висунення кандидатів на здобуття премії Сахарова здійснюється депутатами Європарламенту. Для того аби кандидатура здобувача премії була розглянута, вона має бути висунута депутатською групою або щонайменше 40 депутатами при тому, що кожен з них може виступити з підтримкою лише однієї кандидатури. Як правило, остаточний перелік кандидатів формується щороку у вересні.

Як ми писали раніше, також у вересня 2022 року український народ було нагороджено німецькою премією в галузі ЗМІ M100 Media Award.

Схожі публікації

Залишити коментар